Muller och Lofalk oense om Saabs rekonstruktion

1:56 min

I går blev det känt att Saabs rekonstruktör Guy Lofalk vill avbryta rekonstruktionen, och blir det så är Saab ett steg närmare konkurs. Men Saab:s VD Victor Muller säger nu att en affär med North Street Capital eventuellt skulle kunna bli en räddning för Saab.

Om affären med dom kinesiska bolagen Youngman och Pang da verkligen går om intet, så kan det vara möjligt att göra affär med North Street Capital istället. Det säger Saab:s VD Victor Muller. Och då med större summor än de ungefär 70 miljoner dollar, ungefär 450 miljoner kronor, som presenterades igår.

I går blev det ju också känt att rekonstruktören Guy Lofalk inte tror att rekonstruktionen kan lyckas, eftersom Saab inte längre är säkra på att få in pengar från de två kinesiska bolagen Youngman och Pang Da, och därför vill avbryta den.

Saab håller inte med, och vill istället byta ut Lofalk som rekonstruktör, och fortsätta rekonstruktionen. Det är tingsrätten som beslutar om rekonstruktionen ska fortsätta eller ej, och upphör den, då upphör också Saab:s skydd mot konkursansökningar.

Det har alltså skurit sig rejält mellan Saab och företagets rekonstruktör Guy Lofalk. Victor Muller anser att Lofalk gått bakom ryggen på honom och Saab, något som Lofalk förnekar bestämt.

Men, förutom den lösning som Muller antyder med mer pengar från North Street Capital, så säger Guy Lofalk att det finns en annan tänkbar lösning. Och även om han inte säger det rakt ut, så innebär den lösningen med stor sannolikhet att nuvarande ägare till Saab, med just Victor Muller i spetsen, är ute ur bilden.

Enligt Lofalk finns det, eller fanns, ett förslag att dom kinesiska bolagen Youngman och Pang Da köper Saab.

– De kinesiska bolagen har ju lagt förslag, men det är en sak som jag inte närmare kan gå in på, utan det är en sak som ägarna måste hantera, säger Guy Lofalk.