President Obama nöjd med Libyen-insats

2:05 min

President Barack Obama säger att Kadaffis död är en varning till andra diktatoriska regimer i Mellanöstern. Och han ser det som skett i Libyen som en bekräftelse på att hans utrikespolitiska linje att samarbeta med andra länder och undvika stora amerikanska militära insatser är den rätta.

– Vi uppnådde våra mål utan att en enda amerikansk soldat behövde sättas in på libysk mark, sa president Obama när han kommenterade överste Kadaffis död.

När NATO:s militäraktion inleddes i mars var det USA som stod för den överlägset största vapeninsatsen, men efter kort tid lämnade man över ledningen till NATO och européerna och stora delar av de amerikanska styrkorna drogs bort.

Att USA ska samarbeta med andra stater och själv hålla en lägre profil och, som det sägs, sitta i baksätet, har blivit Obamas linje. Den här Obamadoktrinen har kritiserats hårt från konservativt håll; där anser man att USA alltid ska spela huvudrollen som till exempel i Irak, men Obama menar att händelseutvecklingen i Libyen visar att han har rätt.

Under Obama har det också skett en förskjutning från att sätta in stora truppstyrkor till att använda mindre specialförband och förarlösa flygplan så kallade drönare i mer eller mindre hemlig krigföring, det var så al Qaida-ledaren Usama bin Ladin dödades tidigare i vår, och i Libyen igår användes en amerikansk drönare, enligt obekräftade uppgifter, för attacken mot Kadaffis bilkolonn.

Allt detta kommer Obama använda i valkampanjen hemma i USA som bevis för att han inte är någon utrikespoloitisk mjukis. Och Kadaffis död är en varning till andra diktatorer i Mellanöstern. 

– Kadaffis död visar att diktaturer förr eller senare rasar samman, sa Obama, och förmodligen hade han främst Syrien i tankarna. De allra flesta bedömare menar dock att det är svårt att tänka sig att USA skulle ge sig på någon direkt militär aktion mot Syrien.