AVHANDLING I JURIDIK

Svensk demokrati missgynnar samer

2:03 min

Den svenska demokratins uppbyggnad är en av orsakerna till att samernas rättigheter till mark- och vatten har försvagats under de senaste århundradena.

Det framkommer i en ny avhandling som läggs fram idag på Uppsala Universitet som doktoranden i juridik Nils-Johan Päiviö skrivit.

Under 1700-talet hade samerna samma rättigheter till sina skatteland i norra Sverige som bönderna hade till sina marker. De var civilrättsligt skyddade via domstolar.

Men i och med att Kungen fick minskad makt och folket fick sin demokrati försvagades samernas markrättigheter. Nils-Johan Päiviö menar att samiska markfrågor blev föremål för parlamentariska processer, och att det där är enkelt för dem med majoritet får igenom sina förslag.

– En minoritet som samerna hade ingen som helst möjlighet att hävda sina intressen i den nya arenan som Riksdagen var. På lokala arenan, i häradsrätterna, hade man kunnat hävda sig, säger Nils-Johan Päiviö.

Nils-Johan Päiviö har studerat bland andra gamla skattedokument från 1600-talet till 1886 visat på hur det kom sig att samers skatterätt blev till dagens nyttjanderätt. Han har speciellt studerat Tingivara som ligger inom nuvarande Kiruna kommun och Granbyn i gränstrakterna till dagens Norr- och Västerbotten.

Och det visar att många samer inte kunde betala skatt när vildrenen utrotades och jakt- och fiskeinkomsterna sjönk. För att överleva ökade renhjordarna istället och renskötseln växte i betydelse. Samtidigt minskade betydelsen av skattelanden eftersom renhjorden blev det viktigaste.

Nils-Johan Päiviö menar att samernas egen förändring av näringarna mot ett kollektivt bruk sammanföll med statens anspråk på ägandet av marken.

– Samerna kanske inte hade något emot att det blev så, för man gynnades av det. Samtidigt fick det juridiskt fatala konsekvenser som man inte kunde överblicka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio