Kadaffis begravning skjuts upp

1:49 min

Libyens förre diktator, Muammar Kadaffi skulle begravas på hemligt ställe i dag, men NTC anser sig inte ha hittat ett tillräckligt säkert ställe ännu och kommer därför att vänta med begravningen ytterligare någon dag. Det är ännu oklart exakt hur han dödades.

Enligt den officiella versionen dog han i skottväxling, men det finns också uppgifter om att han avrättades av rebellerna som grep honom.

I ett av de videoklipp som publicerats under natten, ser man Kadaffi lutad mot en motorhuv, blod strömmar från huvudet, men han är vid liv, och ser ut att be om nåd medan rebellerna som omger honom ropar Gud är stor. Eventuellt är det någon som slår på honom med en sko, sen ser man hur han ligger på marken med bar överkropp, khakiskjortan avsliten, medan rebeller drar honom i håret.

Men uppgifterna går isär om exakt hur den förre diktatorn mötte sin död, dog han, som det nationella övergångsrådet säger, av skottskador, eller avrättades han på nära håll, som en rebell hävdar? Och var han vid liv när han fördes till Misrata i ambulans? Förvirringen speglar övergångsrådets svårigheter att kontrollera Libyens stridande rebellgrupper och också den befarade instabilitet landet står inför när glädjeyran avtagit.

Det som verkar ha skett i går morse vid halv nio är att Kadaffi försökte fly Sirte i en bilkonvoj, men konvojen stoppades när den attackerades av NATO-flyg. Kadaffis bil träffades inte och han lyckades fly i en jeep, och kastade sig in i ett avloppsrör tillsammans med flera av sina nära män. Omringad av rebeller tvingades de ut efter en eldstrid. Kadaffi ska då ha varit beväpnad med sin gyllene revolver.

Firandet av hans gripande spred sig omedelbart över Libyen och hela arabvärlden där budskapet till de tyranner som ännu sitter vid makten var: Vilket öde föredrar ni, Ali Abdullah Saleh och Bashar al Assad - att dö som Kadaffi, fly som Ben Ali eller ställas inför rätta som Mubarak?