Libyerna firade tillsammans att tyrannen är död

2:33 min

I Libyen har festen pågått hela natten efter beskedet i går om att Muammar Kadaffi dödats.

Lycka, lättnad, total glädje. Ja, orden räcker inte riktigt till för att beskriva känslan och stämningen här i Libyen i natt.

Överallt på gatorna så har bilar åkt omkring och tutat konstant. Euforiska libyer har samlats i klungor för att sjunga, dansa och skjuta i luften med sina vapen för att fira att den man som har varit deras diktator i över fyra decennier nu är död. 

– Jag är så otroligt glad. Kadaffi är borta med hundra procents säkerhet, han var en dålig, dålig människa.

Så låter flera röster från den gångna natten i Libyen.

Alla har firat, ung som gammal, kvinna som man, rik som fattig.

Och de soldater vid vägspärrarna som till för bara någon dag sedan med bistra uppsyner genomsökt bilar, har i natt stoppat bilar enkom för att bjuda på godis och dadlar.

Och hoppet - hoppet om framtiden - har i natt inte gått att ta miste på.

– I natt är vi alla enade, för Kadaffi är död, och jag är säker på att vi kommer att förbli ett enat folk, säger 18-åriga Abdallah som med en Kalashnikov i handen firade med sina kompisar i en förort till Tripoli.

Men fram till och med i natt har det varit Kadaffi som hållit ihop det här splittrade landet. Först med skräck och våld som diktator. Och sedan, i slutet, som en gemensam fiende som nästan alla libyer kunde enas emot. När denna gemensamma fiende är borta är frågan om enigheten verkligen kommer att bestå.

Och det må så vara att libyerna har en lång och svår väg framför sig. Men i natt, på gatorna här, så var framtidens bekymmer avlägsna. I natt, firade libyerna tillsammans att inbördeskriget är slut, diktaturen är avskaffad och att tyrannen är död.