EU planerar ytterligare toppmöte nästa vecka

1:23 min

Eurozonens stora länder står för långt från varandra i förhandlingarna inför helgens toppmöte. I går kväll kom därför besked från Berlin och Paris: det blir ett toppmöte till, i nästa vecka.

Helgens toppmöte här i Bryssel har kallats ett "ödesmöte för euron", ett möte som måste leverera nya lösningar på eurokrisen, bland annat ett nytt sätt att ge eurozonens räddningsfond EFSF mer kraft. Annars hotas hela eurosamarbetet om krisen blir än mer akut i stora länder som Italien och Spanien.

Men en förutsättning för politiska framsteg är att Tyskland och Frankrike blir överens, och nu visar det sig att tyska och franska regeringen ännu inte har kunnat enas om hur en förstärkning av EFSF ska gå till. Tyskland motsätter sig starkt Frankrikes huvudförslag, om att i praktiken göra EFSF till en bank som kan låna pengar av Europeiska Centralbanken.

Inför risken för ett toppmötesfiasko kom därför igår kväll ett gemensamt meddelade från eurozonens båda jättar om att det blir ett extra möte, senast på onsdag i nästa vecka. Den här lösningen skulle bland annat kunna ge tyska regeringen möjlighet att hinna få parlamentets stöd för möjligen kontroversiella förslag för att rädda euron.

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy har ännu inte bekräftat att han ger klartecken för den tysk-franska idén om ett extra möte nästa vecka, men beskedet från Tyskland och Frankrike ökar osäkerheten på den redan nervösa marknaden.

– Jag tror inte att de kommer leva upp till förväntningarna. Toppmötet kommer inte ens att nästan bli den big bang som krävs för att återvinna marknadens förtroende, säger chefekonomen på tankesmedjan European Centre reform, Simon Tillford, till Reuters.