nyköping

Påstådd diskriminering på hotell

1:43 min

Landstinget i Sörmland funderar på att säga upp sitt avtal med Sunlight Hotell i Nyköping efter att artister som bott där upplevt att de blivit diskriminerade på grund av sina huvudbonader. 

Musikerna Kilema och Ernesto från Madagaskar kände sig så illa behandlade när de i samband med Scenkonst Sörmlands skolturné övernattade på Sunlight Hotel i Nyköping att de tillsammans med sin turnéledare valde att lämna hotellet. 

Nu funderar Landstinget på att säga upp sitt avtal med hotellet efter det som startade med att sällskapet bröt mot hotellet förbud mot huvudbonader. Så här säger Kilema.

– Det kanske är okej för honom men för oss är det som en slags diskriminering.

När musikerna Kilema och Ernesto tillsammans med Axel Murman från Scenkonst Sörmland bodde på Sunlight hotell i Nyköping i samband med skolturnén gick allt bra till en början. Trots att alla tre under större delen av vistelsen på hotellet bar olika former av mössor och huvudbonader.

Men under tredje dagen stötte de ihop med hotellets ägare som enligt Kilema ska ha blivit väldigt aggressiv.

Efter missförstånd på grund av språket visade det sig att hotellet har ett förbud mot huvudbonader, något Kilema och hans sällskap missat.

Men eftersom de då tyckte att det hela blivit så obehagligt valde de att lämna hotellet.

– Det är ju att vara främlingsfientlig, säger Axel Murman från Scenkonst Sörmland om ägarens agerande.

Hotellets ägare Göran Rosén nekar till att det skulle handla om främlingsfientlighet. Hotellets regler gäller alla med undantag för religösa eller kulturellt betingade huvudbonader.

– Vi har etikettregler som säger att ingen inomhus får ha huvudbonad inomhus på Sunlight Hotell.

Sällskapets boende bekostades av landstinget som har ett avtal med Sunlight. Där utreder man nu om det som inträffat kan röra sig ett avtalsbrott och om avtalet i så fall ska sägas upp. Men oavsett vad landstinget beslutar tänker inte Scenkonst Sörmland enligt Axel Murman anlita hotellet igen.

– Nej, och förhoppningsvis inte landstinget heller.