Konst | Nyhet

Slut på Warholsk äkthetsjakt

The Andy Warhol Art Authentication Board, alltså den Warholska äkthetskommission som i sexton år arbetat för att avgöra huruvida verk av popkonstens galjonsfigur Andy Warhol är äkta eller inte, lägger ner sin verksamhet i början av nästa år.

 Äkthetskommissionens arbete har kritiserats och deras kompetens har ifrågasatts. Till exempel velade de när de gällde Pontur Hultens många Brilloboxar, som de först menade vara äkta vara, men sedan stämplade som kopior. De har också förklarat verk oäkta fast annan expertis hävdar motsatsen.

Bland annat i fallet med konstsamlaren Joe-Simon Whelan. Men när hans verk av Warhol förklarades oäkta satte han hårt mot hårt och den rättsliga processen som följde blev dyr. Både för The Andy Warhol Foundation som startade Äkthetskommissionen 1995, och för honom själv. Whelan släppte fallet tidigare i år för att han inte hade råd att fortsätta.

– Men de rättsliga kostnaderna blev för stora  även för oss, säger The Andy Warhol Foundations chef Joel Wachs till The Art Newspaper. Våra pengar ska gå till konstnärsstipendier, inte till advokater

Så nu läggs äkthetskommissionen ner 2012 och The Andy Warhol Foundation kommer att koncentrera sina aktiviteter på de moment som formulerades när de startade verksamheten efter konstnärens död 1987. Alltså att förvalta Warhols arv genom att stödja konstnärlig verksamhet.