KARLSKRONA

Våg av inbrott drabbar butiker på Trossö

1:39 min

En våg av ”smash and grab”-inbrott har det senaste året drabbat ett flertal av Trossös butiker vilket är stort problem enligt Blekingepolisen. Bobby, som driver en frisörsalong, är en av de som råkat ut för gärningsmannen:

– När vi kom på morgonen fick vi se att rutan var sönder och frun som kom först till salongen meddelade mig så jag var tvungen att hoppa in i bilen och komma och kolla vad som hänt så att hon inte skulle bli rädd och få panik.

"Man tänker hela tiden att det ska hända igen"
Det var några månader sedan som frisören Bobby upptäckte att någon försökt göra inbrott i hans salong i centrala Karlskrona. Ingenting av större värde försvann men det blev stora skador i frisörsalongen, bland annat behövdes fönsterrutan bytas vilket kostade runt 20 000 kronor. Nu präglas tillvaron av oro:

 – Ja, orolig är man varje dag, man tänker hela tiden att det ska hända igen. Man är orolig för att kostnaderna blir för höga.

Stort antal butiker har drabbats
Men Bobby är långtifrån ensam. Det senaste året har stort antal butiker i centrala Karlskrona fått påhälsning nattetid av i huvudsak en person som efter att ha krossat rutan, väntat några minuter för att sedan försöka komma åt kassan.

Enligt Thomas Pärlklo, chef för kriminalunderrättelsetjänsten, har polisen en god uppfattning om vem som är skyldig, men de måste nu ta honom på bar gärning för att det här ska få ett slut:

– Vi bedömer också att vi har ingripit i de här fallen men eftersom det hela tiden upprepar sig igen så vet vi att personen, personerna finns ute och då leder det till nya brott. Det gäller då att kunna leda det här i bevis och kan vi inte det så kommer det här att fortgå.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se