Karlskoga

Unikt projekt med ensamma flyktingbarn

1:33 min

Svenska turistföreningen i Karlskoga driver ett unikt integrationsprojekt, med ungdomarna på Poeten, som är ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– STF gör ett fantastiskt arbete. Pojkarna får vara med om upplevelser som vi annars inte kan erbjuda säger, Kent Malmqvist, enhetschef för Poeten. Han är stolt över samarbetet med STF.

I januari startade Svenska turistföreningen STF integrationsprojektet, och redan efter en månad stod de med ett gäng killar från Poeten på isen och pimplade. Poeten är ett killboende för ensamkommande flyktingbarn i Karlskoga, och det har funnits i ett år nu.

– Målet med projektet är att de ska känna sig välkomna som karlskogingar, och vilja stanna kvar i Karlskoga. Och även att de ska få veta hur vi lever här. Dessutom är det viktigt att göra dem synliga för Karlskogas arbetsmarknad, säger Margareta Ekman som är en av de ansvariga för projektet på STF.

Det ungdomarna har fått göra med STF är bland annat att få spela fotboll, träffa nya människor, bada, fiska, grilla, vara ute i skogarna, och inte minst att besöka olika företag. Den en här gången var studiebesöket på ett företag i Degerfors där P4 Örebro var med. Ismail, Zaker och Mahdi vad minst sagt lyriska.

– Jag skulle vilja jobba här redan idag, det verkar roligt och dessutom så får man gratis massage, säger Ismail med ett skratt.

Och även om studiebesöket inte leder direkt till jobb, så har Zakir förhoppningar om andra öppningar.

– Om en månad har jag skolpraktik, så jag hoppas jag får jobba här då,  säger Zakir.