Fullt upp för fjällräddarna när turisterna blir fler

2:20 min

Den svenska Fjällräddningen har haft ovanligt mycket att göra i år. Polisen brukar i snitt behöva kalla in de civila fjällräddarna omkring 200 gånger per år, men i år har fjällräddningen redan nu gjort 230 utryckningar.

– Det blir fler uppdrag. De ramlar och gör illa sig. Det absolut senaste var ett gäng norrmän som gick vilse på Sylarna i somras, säger Peter Johnsson, som är fjällräddare i Sylarna i västra Jämtland.

Vad hade hänt då?

– De hade gått vilse i dimman på fjället och blev sittande där över natten.

Hur mådde de när ni hittade dem?

– De mådde bra, de var lite frusna men glada att vi hittade dem.

Peter Johnsson och de andra drygt 400 civila fjällräddarna längs den svenska fjällkedjan i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har haft fullt upp i år.

Förra året blev det 190 utryckningar. I år har det redan blivit 230, säger Mats Nilsson som samordnar den svenska Fjällräddningen på Rikskriminalpolisen.

– Jämfört med föregående år är det en ganska klar ökning, säger han.

Vad beror det på?

– Det är helt enkelt att det är mer turister i fjällen. Sommarräddningarna har också ökat de senaste åren. Man kanske inte är van, man går slut på sig och skadar sig och det kan vara en del av ökningen.

Det är polisen i varje län som avgör om och när Fjällräddningen ska ringas in, om det till exempel har gått en lavin, en bergsklättrare har skadat sig, eller om någon helt enkelt gått vilse i fjällen.

Med helikopter eller snöskotrar, utrustade med särskilda räddningspulkor, hjälper fjällräddarna till. De får betalt per insats. Varje år kostar det här polismyndigheterna sammanlagt runt tio miljoner kronor.

Flest utryckningar sker i Jämtland och Norrbotten.

– Det är för att där är det turister mer året runt, säger Mats Nilsson på Rikskriminalpolisen.

Han menar att det är för tidigt att dra slutsatsen att den ökade belastningen för fjällräddarna är här för att stanna, men säger självkritiskt att den förebyggande informationen till ovana fjällbesökare kan bli bättre.

– Man kan alltid bli bättre. Men polisen har ju mycket andra uppgifter här i samhället, och vi får inte glömma fjällräddare och olika föreningar som informerar i skolor, säger Mats Nilsson, samordnare för Fjällräddningen på Rikskriminalpolisen.