Moderaterna vill inte ta bort värnskatten

1:53 min

Moderaterna tycker inte att det är viktigast att sänka skatten för dem som tjänar mest, så det är inte aktuellt att ta bort den så kallade värnskatten på de högsta inkomsterna. Det gjorde finansminister Anders Borg klart i dag på Moderatstämman.

– Av Sveriges sjuksköterskor är det en procent som betalar värnskatt, av Sveriges kvinnliga poliser är det en procent som betalar värnskatt, av Sveriges kvinnliga lärare är det 0,3 procent som betalar värnskatt, sa Anders Borg i sitt tal.

Det finns förslag till stämman om att ta bort den så kallade värnskatten, en extra statlig skatt på de högsta inkomsterna. Men partiledningen förekom debatten genom att göra klart att det inte är aktuellt att slopa värnskatten.

Partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, påpekade att det skulle bli så stora skillnader i skattesänkningar mellan hög- och låginkomsttagare om värnskatten togs bort, att hon inte kunde försvara det.

– Det skulle vi ha väldigt svårt att förklara i debatter och valrörelser och jag skulle faktiskt inte vilja göra det heller, sa Anna Kinberg Batra.

Talare efter talare gick upp för att säga att de inte gillade värnskatt, men att de tyckte det var viktigare att sänka andra skatter först.

En av dem som vidhöll betydelsen av att ta bort värnskatten var Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker och tidigare bland annat var partisekreterare och ekonomisk talesperson, innan Moderaterna blev nya Moderaterna.

– Jag vill att Sverige ska ha det bästa öppnaste klimatet för dagens och morgondagens forskare, innovatörer och entreprenörer och därför måste vi sätta in värnskatten i det perspektivet. Vi inser ju också att det är ett problem, därför att vi också har den så kallade expertskatten, som innebär att man mildrar effekterna, men bara för dem som kommer från utlandet.

– Jag menar att långsiktigt, på en gemensam europeisk arbetsmarknad, så kan vi inte ha det så att dansken, finnen eller tysken har en lägre skatt när de arbetar här och att vi har svårare att få svenskar hit.