Moderaterna beslutade att lämna kyrkovalen

1:40 min

Moderaterna kommer inte att ställa upp i kyrkoval i framtiden. Det beslutade partistämman i Örebro idag. Redan i valet 2013 lämnar partiet valen.

Hans Wallmark som är ledamot i Moderaternas partistyrelse och själv kyrkopolitiker tycker att det var ett bra beslut.

– Kyrkan är allt mer en viktig del av det civila samhället, sju miljoner människor är med i Svenska Kyrkan, men villkoren är förändrade.  Då är det kanske inte längre läge för de partipolitiska grupperingarna att vara där. Det är skillnad på tro och politik, säger han.

En av tvistefrågorna i debatten var när förändringen ska börja gälla redan nästa kyrkoval 2013, eller senare.

Stämman beslutade som partistyrelsen ville att detta ska gälla redan från 2013.

Det är nu över tio år sen kyrka och stat formellt skiljdes åt i Sverige och det arbetet slutar inte för att Moderaterna bestämmer sig för att inte ställa upp i kyrkoval, sa Maria Kjellberg i debatten.

– När ni åker hem från partistämman har ni ett jättestort ansvar att ta kontakt med moderata företrädare som varit kyrkopolitiskt aktiva. Så ska vi tillsammans utforma framtidens nya svenska kyrka, sa hon.

Det här är en fråga som inte klubbas utan vånda av Moderaterna och den fanns uppe på stämman redan 2007. Då röstade ombuden nej till att Moderaterna ska sluta ställa upp i kyrkoval.

Den här gången blir det alltså annorlunda och nu har kyrkopolitikern Hans Wallmark hunnit vänja sig vid tanken.

– Det känns som ett naturligt steg. Man kan diskutera tiden; ska man göra det nu eller ska man vänta till 2017? Men att man tar steget känns naturligt, säger han.