Kristdemokraterna

Ifrågasatt Hägglund har en majoritet bakom sig

2:21 min

När alla Kristdemokraternas partidistrikt nu har bestämt vilken partiledarkandidat de vill stödja, har partiledaren Göran Hägglund en majoritet bakom sig. Men nästan en tredjedel av distrikten vill antingen ha en annan partiledare, eller kan inte säga vem de stödjer. Bland partiets sidoorganisationer och i riksdagsgruppen brister också stödet för Hägglund.

– Läget är väldigt bekymmersamt i opinionssiffrorna. Det påverkar hela rörelsen. Vi känner nu att det måste till en förändring och vi tror att Acko Ankarberg och Mats Odell är de som kan få mer kraft i partiet, säger Magnus Oscarsson, som är ordförande för Kristdemokraterna i Östergötland.

För att vara en sittande partiledare som vill fortsätta har Hägglund ovanligt svagt stöd. Sådana brukar väljas om enhälligt utan något motstånd. Om det dyker upp motstånd brukar partiledarna välja att sluta självmant.

Sex av partiets 26 distrikt har nominerat Mats Odell till ordförandeposten eller till den högsta partiledningen.

Enligt vad Ekot erfar har Södra Älvsborg nominerat Odell, och Bengt Germundsson, som gärna vill vara vice ordförande till Odell.

I slutet av veckan blev det också klart att Östergötland vill ha Odell eller partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Sedan tidigare står Stockolms län, Uppsala och Kronoberg bakom Odell.

Dessutom säger Bohuslän nej till Hägglund utan att peka på någon annan kandidat. Två kan inte säga vem de förordar, och ett stort distrikt som Skåne är djupt splittrat i sitt stöd för Hägglund.

Därtill stödjer sju av partiets riksdagsledamöter Odell, medan nio stödjer Hägglund.

Ungdomsförbundet vill ha Odell, Kvinnoförbundet vill inte säga vem de stödjer och i Seniorförbundets styrelse finns allvarlig kritik mot Hägglund. Ordförande där är Leif Hallberg, som menar att Hägglunds politiska utspel ofta är innehållslösa.

– Vi har mötts av ett antal paroller de gångna åren. Men de har inte följts upp med något konkret innehåll och sedan har de bytts mot någon annan paroll, säger han.

Motståndet mot Hägglund är alltså uppenbart. Men 17 distrikt, senast Kalmar, förordar honom, även om en del bestämde sig innan Odell sa att han kandiderade.

Göran Hägglund vill fortsätta, trots ifrågasättandet.

– Självklart är det så att man som ledare vill ha en fullständig uppslutning bakom sig som person, men det gäller inte bara att önska utan att se verkligheten så som den är och arbeta för ett ökat förtroende och för att stärka partiets roll i svensk politik.

Känner du att det här börjar påverka din vilja och förmåga att fortsätta?

– Nej, det gör det inte. Jag brinner för att ta revansch för det här partiet, för vi har så mycket att erbjuda, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.