Moderater förkastade kvotering

1:46 min

Moderaterna är mot lagstiftad kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Det blev partistämmans beslut efter en lång debatt i kväll. Partiledningens försiktiga öppning för möjlig kvotering mötte starkt motstånd på moderatstämman i Örebro.

Det var ingen större tvekan om att de moderata stämmoombuden inte vill att kvinnor ska kunna kvoteras in i bolagsstyrelser.

Kvinnorna dominerade i debatten och en av talarna var Jessica Rosencrantz:

– Kvotering är principiellt fel och är en björntjänst mot kvinnor genom att dela in människor i grupper istället för att se individer, genom att förringa kvinnor till ett b-lag som inte kan ta sig in i styrelser på egen hand, sade hon.

Såväl partiledaren Fredrik Reinfeldt, som finansminister Anders Borg har uttryckt sig vagt positivt om kvotering, men partistyrelsens förslag till stämman var en försiktig öppning formulerad som beredskap för "en diskussion om reglerna för vilken standard bolagsstyrelserna ska hålla".

Ingen i debatten försvarade kvotering, men justitieministern Beatrice Ask kom närmast att acceptera det:

– Så fort någon säger kvotering blir vi jättenervösa trots att vi har en väldig förmåga att kvotera in någon invandrare, någon från femte kretsen, någon från Norrbotten och någon från Västra Götaland. Men så fort det handlar om kön blir vi jättenervösa. Jag har lite svårt att se den känslomässiga stämningen och jag tycker det egentligen är en skitfråga, för de där bolagsstyrelserna är inte så många, sade Beatrice Ask.