Ny M-styrelse helt utan invandrarbakgrund

2:30 min

I dag omvaldes statsminister Fredrik Reinfeldt på den moderata partistämman i Örebro och det valdes också en ny partistyrelse. Men trots att styrelsen nu utökats till 13 medlemmar fick ingen med invandrarbakgrund plats. Fem personer i valberedningen reserverade sig mot beslutet, en av dem var riksdagsledamoten Edward Riedl.

– Partistyrelsen behöver faktiskt någon person med annan etnisk bakgrund, med det nya sätt att se på saker som det också ger. Det vore att ge fel signaler att inte komplettera med det. Och diskussionerna kommer då också att bli något fattigare, sade Edward Riedl.

Men i Moderaterna är det känsligt att utse någon om ursprunget är en merit i sig. Så sent som i går kväll sade stämman ett bestämt nej till kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Jelena Drenjanin i den avgående partistyrelsen ironiserade över dagens förslag, att utöka partistyrelsen med en person och därmed göra plats åt Hanif Bali.

– Om man ska lyssna på den här argumentationen så känner jag att jag har fått inspiration till hur vi ska jobba vidare i partiet. I går röstade vi nej till kvotering, men vi har ju fått inspiration nu: om vi utökar bolagsstyrelserna med några platser så får vi in fler kvinnor, sade hon.

Såhär långt har det inte varit några riktigt infekterade debatter på Moderatstämman, men just i den här frågan markerade stämman tydligt mot partiledningen att dörren är stängd för alla typer av kvotering. Och statsminister Fredrik Reinfeldt aktade sig efteråt noga för att kritisera den styrelse som stämman har valt.

– Man måste alltid respektera att partistämman fattar sitt beslut. Här fanns förmodligen en vilja att inte utvidga partistyrelsen till att bli större, sade han.

I dag höll Fredrik Reinfeldt sitt andra stora tal på stämman. Det innehöll, precis som hans fösta tal inga konkreta politiska förslag. Men samtidigt som han uttryckte stolthet över de skattesänkningar som regeringen redan har genomfört, lovade han också att pensionärernas skatter ska sänkas när ekonomin tillåter.

Statsministern gjorde också klart att han kommer att fortsätta leda regeringen under lång tid, eftersom oppositionen enligt honom inte klarar att hålla ihop och egentligen inte har gjort det på många år.

– Just nu ser vi ut att vara det enda regeringsalternativet inför valet 2014, sade Fredrik Reinfeldt.