M sade nej till lag om partibidrag

Moderatstämman sade i dag nej till riksdagsledamoten Maria Abrahamssons förslag om att lagstifta om redovisning av partibidrag. Moderaterna har tidigare inte öppet velat redovisa vilka privatpersoner som skänker pengar till partiet. Men i våras gick Moderaterna med på att alla bidrag på över 20 000 kronor ska redovisas, frivilligt.

Därmed är det bara Sverigedemokraterna som fortfarande inte vill redovisa vilka privatpersoner som skänker pengar. Men Maria Abrahamsson ville alltså att Moderaterna skulle gå längre än en frivillig överenskommelse och lagstifta om detta, något som statsminister Fredrik Reinfeldt tycker är onödigt.

– Det som påstods vara behov i att förändra har Moderaterna redan förändrat. Sedan får vi diskutera vilken teknik eller vilken form det ska få, det är naturligtvis en diskussion som kan fortsätta, sade Fredrik Reinfeldt.

Justitieminister Beatrice Ask konstaterade, utan att ta ställning för eller emot lagstiftning, att partibidragen ibland har varit viktiga för Moderaterna.

– Man ska veta att det här partiet aldrig hade klarat sig om vi inte hade haft en eller annan tant eller farbror som varit vänlig och skänkt en krona mellan varven. Det finns tider då man inte kan lite på statligt partistöd, sade Beatrice Ask.