Europas banker behöver 1 000 miljarder

1:36 min

Europas banker behöver närmare 1 000 miljarder kronor i nytt kapital, det uppger diplomatkällor i Bryssel. Kapitaltillskottet behövs för att täcka de förluster som bankerna förväntas göra på lån till eurozonens krisländer. Enligt Anders Borg gjorde EU:s finansministrar vid sitt möte i går klara framsteg vad gäller bankerna.

– Det har varit en lång diskussion om vilka banknivåer vi ska landa på, hur de ska fastställas och vilka tidsprocesser som ska gälla. Men det har gjorts framsteg där, säger Anders Borg

Enligt nyhetsbyrån AFP kom EU:s finansministrar i går överens om att bankerna behöver uppemot 108 miljarder euro i nytt kapital, alltså i det närmaste 1 000 miljarder kronor. Men Anders Borg vill inte bekräfta den summan. Han hänvisar till att EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera och möjligen besluta om frågan vid sitt toppmöte idag.

De banker som gör stora förluster på statsobligationer från eurozonens krisländer ska i första hand leta reda på sitt nya kapital på den privata marknaden. Först när det inte går ska skattebetalarna behöva ta en del av notan, är tanken. Och när det sker anser Anders Borg att staterna också måste få ägande och inflytande i de banker som blir räddade med skattemedel.

– I grunden måste det ju vara så att skattebetalarnas pengar inte betraktas som fria gåvor till banker. Det ska vara tuffa regler för bankrekapitalisering, säger Anders Borg.

I dag håller EU toppmöte, ett möte som har kallats ett "ödesmöte" för euron.  Sent i går kväll pågick förhandlingar mellan bland andra Tysklands förbundskansler Merkel och Frankrikes president Sarkozy här i Bryssel. De har hittills haft mycket svårt att enas om hur räddningsfonden EFSF ska förstärkas. Båda ledarna sa i går att det görs framsteg för att lösa eurokrisen, men utan att specificera hur.