Ekonomiska krisen överst på EU:s agenda

1:34 min

Klockan 10 i dag inleddes EU:s toppmöte i Bryssel. Mötets fokus ligger på den ekonomiska krisen i Europa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är besviken på att Sverige ännu inte har lyckats få igenom sitt förslag om en europeisk bankakut.

– Det hade förmodligen behövts en mer tydlig idé om en europeisk bankakut, efter den svenska lösningen av våra erfarenheter på 90-talet, säger Fredrik Reinfeldt.

Vid den svenska bankkrisen gick staten in och räddade problembanker, men krävde i gengäld att staten fick både ägande i och inflytande över bankerna.

Nu krävs att Europas banker får in nytt kapital, bland annat för att täcka förluster på sina lån till eurozonens krisländer, och Reinfeldt är bara delvis nöjd med den modell som nu ligger på bordet.

Enligt nyhetsbyrån AFP kom EU:s finansministrar i går överens om att det krävs närmare 1 000 miljarder kronor i kapitaltillskott till bankerna, men Fredrik Reinfeldt vill ännu inte bekräfta den summan.

– Därför att den är kraftigt marknadsreglerande och för att allting inte är färdigt.

Kapitaltillskott till bankerna är en punkt vid dagens toppmöte. Den frågan är nära kopplad till kravet om att banker, inte minst i Frankrike, ska gå med på att skriva ner sina lånekrav på Grekland.

I somras kom parterna överens om en skuldnedskrivning för privata långivare på 21 procent, men enligt tidningen The Telegraph kommer EU i dag kräva att bankerna går med på minst en 50-procentig skuldlättnad för att undvika en kreditkollaps.

I kväll kommer euroländernas stats- och regeringschefer också försöka komma närmare en överenskommelse om hur man ska förstärka räddningsfonden EFSF.

Där återstår nu två tekniska lösningar att förhandla om. Slutligt beslut där väntas däremot inte förrän på onsdag.