Moderaternas stämma

Beskedlig debatt om ny moderat utrikespolitik

1:49 min

På Moderatstämmans sista dag debatterades partiets nya utrikespolitik. Det är första gången på tio år som Moderaterna skriver ett nytt dokument om vilken politik man vill föra när det gäller andra länder än Sverige. Men precis som tidigare under stämman var debatten om partistyrelsens förslag ganska beskedlig.

Carl Grufman uttryckte beröm för att det inte längre är neutralitet som eftersträvas.

– Det bästa med den här propositionen är kanske att det ingenstans står att Sverige ska vara neutralt. I gårdagens konflikt spelade det kanske inte så stor roll om de kärnvapen som förintar oss alla kom från öst eller från väst. Men hur kan man i dag vara neutral inför diktaturer som förtrycker sin egen befolkning?

I dokumentet som klubbades av stämman i dag står det bland annat att Moderaterna vill fördjupa Sveriges samarbete med Nato och verka för en svensk anslutning.

Det slås också fast att utvecklingen i vårt närområde kräver att Sverige har ett starkt försvar med hög tillgänglighet.

Försvarsminister Sten Tolgfors tycker att förändringarna av det svenska försvaret är bra och viktiga.

– Det nya försvaret blir 50 000 män och kvinnor, hel- och deltidsanställda soldater, utrustade, övade, erfarna och rörliga, med omedelbar tillgänglighet här och nu. Vi är fullt Nato-interoperabla. Vi visade det i Libyen, mer än många Natoländer. Vi är en nettobidragsgivare av säkerhet och fred i världen, sa Sten Tolgfors.