EU-ledarna sätter press på Italien

1:16 min

Vid EU:s kris-toppmöte i Bryssel har trycket i dag ökat på Italien till snabba nedskärningar för att rädda eurosamarbetet. Men det har hittills inte kommit några nya beslut om hur man ska tackla den ekonomiska krisen i Europa.

Italien har en av de högsta statsskulderna i EU, motsvarande ungefär 120 procent av bruttonationalprodukten. Och i dag har trycket hårdnat mot den italienske premiärministern Silvio Berlusconi.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel kräver "trovärdiga" besparingar från Italiens sida i försöken att rädda euron.

– Italien har sammantaget en mycket hög skuld och den måste minskas på ett trovärdigt sätt de närmaste åren. Jag tror att det är vad som förväntas av Italien, säger Angela Merkel.

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy säger att "vi måste lugna investerare och andra stater", så "vi ber om en stor ansträngning från de italienska myndigheterna".

Men dagens toppmöte har hittills inte gett några tydliga svar på akuta och svåra politiska frågor, som hur euroländerna ska förstärka räddningsfonden EFSF och hur mycket av sina lån till Grekland som banker och andra privata långivare mer eller mindre kommer tvingas att acceptera att skriva av.

De här besluten har skjutits upp till ett extrainsatt toppmöte på onsdag. Där kommer först alla EU:s 27 stats- och regeringschefer delta. Senare på kvällen blir det ett renodlat eurotoppmöte.