Saab

Saab-bud låg på 200 miljoner

Det ratade budet på hela Saab Automobile, som de kinesiska företagen Pang Da och Youngman lade i förra veckan, låg på runt 200 miljoner kronor, erfar P4 Väst.

Det var i fredags som Saabs ägarbolag Swedish Automobile, Swan, bekräftade att företaget hade fått ett bud på hela Saab från de kinesiska bolagen, men att de hade valt att tacka nej.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters sade Saabs vd Victor Muller att det var ett oacceptabelt bud.

Enligt källor till P4 Väst låg budet på runt 200 miljoner kronor, vilket ungefär motsvarar Swans värde på börsen i Amsterdam.

Källor som P4 Väst talat med säger att budet från kineserna inte var seriöst och att om Victor Muller hade godkänt det hade det varit som att "ge bort bolaget".

Victor Muller har tillsammans med den ryske affärsmannen Vladimir Antonov investerat runt 1,5 miljarder kronor i Saab till dags dato, uppger en källa. Frågan är hur mycket de kan tänkas försaka i en eventuell affär.

Victor Muller för dock en kontinuerlig dialog med de kinesiska företagen och han försöker få dem att återgå till den ursprungliga planen – att bolagen skulle gå in som delägare i Swedish Automobile, det säger en person med insyn i affären till P4 Väst.

Enligt Svenska Dagbladet ska Victor Muller ha kontaktat Youngman och Pang Da redan i tisdags. Han ska då närmast ha vädjat att de skulle gå tillbaka till gamla avtalet, skriver tidningen.

Han ska ha pekat på risken att Saab annars kanske inte har bilar att producera förrän 2014. Det eftersom General Motors måste godkänna en eventuellt affär, då Saabbilarna byggs på delar som GM har patent på.

En källa med insyn, som P4 Väst har pratat med, säger att möjligheten att GM godkänner ett 100-procentigt köp av Saab är minimal.

Ett högre bud från kineserna på hela Saab väntas inom kort, enligt källor till Svenska Dagbladet, men parterna står långt ifrån varandra, skriver tidningen.