EU-toppmötet

Svensk kritik mot ändring i EU-fördrag

2:04 min

Under helgens toppmöte har EU tagit ett tydligt steg mot att ändra i det fördrag som styr hur unionen fungerar. Skälet är att eurozonen ska få nya möjligheter att samordna sin ekonomiska politik. Svenska regeringen är emot en fördragsändring, som troligen tar flera år, men den tyska förbundskanslern Angela Merkel trycker på för ett ändrat fördrag.

-- Vi sa uttryckligen, att här kan inte fördragsändringar uteslutas, och Herman van Rompuy ska rapportera om det till EU27, sa Angela Merkel nöjt i går.

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy får i uppdrag att fram till december utreda hur man kan ändra i Lissabonfördraget så att euroländerna kan öka samordningen av sin ekonomiska politik.

På så sätt ska euroländer tvingas att följa finanspolitiska överenskommelser.

EU:s nuvarande fördrag kom på plats 2009, efter åtta år av förhandlingar och bakslag.

Enligt Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson är det som att öppna Pandoras ask att nu åter diskutera att ändra fördraget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa till riksdagens EU-nämnd i onsdags att han skulle jobba emot alla toppmötesskrivningar om fördragsändringar.

Men nu står det där i alla fall i toppmötets slutdokument.

-- Jag vill understryka att det inte är klart vad en fördragsändring exakt ska leda till, eller exakt hur den ska utföras. Flera har påpekat att man naturligtvis också bör utreda andra möjligheter för att åstadkomma det som är syftet, nämligen att euroländerna har bättre budgetdisciplin, säger Fredrik Reinfeldt.

De fördragsändringar som nu har börjat diskuteras på allvar gäller alltså bara de i dag 17 euroländerna, men måste ändå godkännas av alla EU:s 27 medlemsländer.

-- I realiteten, om vi landar där, så måste också Sverige som land, i riksdagen, godkänna en sån fördragsändring, säger Reinfeldt.

EU-toppmötet hade huvudsakligt fokus på åtgärder för att mildra krisen för euron och Europas banker.

Bland annat handlar det om hur man ska förstärka räddningsfonden, EFSF, och införa skuldlättnader för krisande Grekland.

Men EU-ledarna fattade inga direkta beslut i går. Det väntar man med till ett extrainsatt toppmöte på onsdag kväll.