Helsingborg/allsvenskan

Så firade Helsingborg guldet!

3:08 min

Under hela söndagen var Helsingborg en stad helt färgad i rött och blått. Stadens stolthet, de allsvenska fotbollsmästarna HIF, fick ju ta emot SM-pokalen. Och firandet pågick hela dagen, både på stan och på Olympia. Att det bara blev 1-1 mot AIK i avslutningsmatchen gjorde inte så mycket. 

Många av fansen startade festen redan vid lunchtid på någon av pubarna nere i stan. Och sedan, drygt en timme före avspark, tågade de tillsammans upp mot Olympia. Bengaler, rök och knallskott ackompanjerade HIF-hymnen, och supportrarna sjöng också åtskilliga ramsor på det lämpliga temat "Vi är mästare".

Väl inne på arenan var stämningen hög. Ett tifo klädde läktarna i rött och blått - förstås! - och så fick både målvakten Pär Hansson och Tysklandsproffset Rasmus Jönsson ta emot priser. Inte ens när AIK gjorde 1-0 efter bara några minuter sjönk humöret. Alvaro Santos kvitterade före pausen, men resultatet verkade inte spela så stor roll denna festdag.

Supportrarna tröttnade också på att vänta och hoppade över planket för att storma planen trots att upp emot fem minuter återstod. De fick motas tillbaka och så slutfördes 1-1-matchen, fansen fick äntligen komma in på Olympias gräs och så delades pokalen ut till det allsvenska segerlaget.

De som inte lyckats komma över en biljett samlades istället på Stortorget där två storbildsskärmar satts upp. Också där var stämningen hög, även om en närvarande väckte förundran genom att mest intressera sig för IFK Göteborgs match.

Det var också på Stortorget som fansen samlades till den stora kommunala hyllningen av mästarlaget. En del supportrar som Gittan Persson och Bosse Engström var ute i god tid och avnjöt säsongens alla mål, musik från coverband och Nik Schröders lustigheter från ett pubbord.

Andra kom med sina flaggor och matchtröjor direkt från Olympia, en lagom stund före laget som under öronbedövande jubel kom nedför Terrasstrapporna.

Spelarna i guldlaget presenterades en efter en, och alla fick ta emot hyllningar. Både reserver, flyktade stjärnor som Alexander Gerndt och de som varit med hela säsongen. Och så fick coverbandet lämna plats åt reservmålvakten Daniel Andersson som spelade gitarr och sjöng med lagkamraterna som skrålande kör bakom.

– Bjuvs svar på Mikael Wiehe, presenterade Nik Schröder veteranmålvakten som.

Och sedan försvann guldlaget till först busstur genom staden och sedan stort guldparty. Fansen hade ordnat egen guldfest. Och klubbdirektören Paul Myllenberg började redan drömma om nästa SM-guld.

Det har nog Helsingborgs moderata kommunalråd Peter Danielsson inget emot heller. Han smet i förväg från partistämman i Västerås för att få uppleva festen på Olympia.

– Stämningen är ju fantastisk, sa han.

Och ingen brydde sig om att det inte ens blivit seger i avslutningsmatchen.