Jönköping

Spiras sprittillstånd upprör

1:47 min

Andra krögare får nej till att servera alkohol så sent, men det landstingsdrivna Spira har fått kommunen att frångå sina egna regler.

Både polis och krögare är kritiska till att kulturhuset Spira ska få tillstånd att servera alkohol till klockan två på natten.

– Jag är mest upprörd över att det inte är lika för alla, man frågar sig varför får dem och varför kan vi inte få, säger Josef Kilit som driver restaurangen Velvet Lounge.

Jönköpings kommun har sedan länge haft en restriktiv alkoholpolicy, framför allt när det gäller servering av alkohol utomhus. Trots det har Spiras restaurang beviljats serveringstillstånd till klockan två på natten, både inne och ute. Det är första gången på över åtta år som en uteservering får tillstånd att servera så länge. Med andra ord ett guldserveringstillstånd och en otrolig konkurrensfördel.

Josef Kilit är inte ensam krögare om att reagera på vad han anser vara ett orättvist beslut. Närpolischef Mats Rosenqvist har fått flera samtal från andra krögare.

– De ringer oss och frågar om vi har ändrat policy, men jag säger att det är kommunen som fattar beslutet.

Det är socialnämnden i kommunen som beslutar om serveringstillstånd och nämndens ordförande, kristdemokraten Ola Nilsson, menar att det fanns goda skäl att vara lite mer frikostig gentemot Spira.

– Spira är en speciell etablering som ligger för sig självt. Man kan tänka sig att det blir en annorlunda utformning på verksamheteten.

Han slår också i från sig kritiken från Mats Rosenkvist och menar att polisen inte varit tillräkligt tydlig i sitt yttrande till kommunen. För även om polisen hade synpunkter på serveringstiden så sa de inte blankt nej.

– Om de tyckte att det var så olyckligt så borde de tydligare ha skrivit att de ger avslag i så fall.