Stockholm

"Vi kedjar fast oss"

6:27 min

Flera trädkramare försöker rädda eken som ska fällas utanför Radiohuset. Stockholms stad har dock inte ändrat inställning. Eken är döende och är farlig men fällningen är uppskjuten tills området är säkrat enligt Stockholms stad.

Klockan fyra på måndagmorgonen står ett 20-tal personer vid eken utanför Radiohuset. Aktionen för eken liknar en fest med saxofonmusik. Tre ungdomar sitter i trädkronan. En av dem är 18-åriga Susanna.

- Vi protesterar mot fällningen av trädet. Vi tror eken kan stå kvar länge och att de bara säger att eken måste fällas för att kunna bygga spårvägen här.

- Tror inte du heller på att eken är angripen av insekter och riskerar att rasa?

- Den kanske kan rasa, men det finns man kan göra, som att fylla eken med cement, säger Andreas.

- Om några timmar startar motorsågarna, polisen tar förmodligen ner er med våld om ni inte kommer ner, hur ser du på det?

- Vi har kedjor och vi är redo att kedja fast oss.

En av dem som nattvakar över eken är Göran Folin, som var med och kramade almarna i Kungsträdgården 1971.

- Det är kul att det finnas unga viga människor här som har klättrat upp i trädet. Det är skandal att det är tjänstemän som har beslutat att fälla trädet. Det här borde skjutas upp och diskuteras av politiker.

Stockholms stad har inte ändrat inställning; eken är döende och är farlig både för trafiken och de gående och ska bort.

Nu ska man sätta upp ett staket runt eken och kanske ta bort parkeringsplatser efter gatan så att trafiken kan gå så långt bort från eken som möjligt, säger Mats Frej, informationschef på trafikkontoret vid Stockholms stad.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sverigesradio.se