Svensk fotboll

Halmstad BK - från guldklubb till superettan

12 min

Halmstad har förvandlats från en av allsvenskans rikaste klubbar till det lag som gjort den sämsta allsvenska säsongen någonsin sen trepoängssystemet infördes. P4 Halland har frågat sig varför.

År 2000 firade Halmstad sitt SM-guld, det andra på fyra år. Klubben hade över 16 miljoner kronor i kassan efter att ha sålt spelare som Fredrik Ljungberg och Robert Andersson.

Fredrik Andersson har spelat i HBK från att han var fem år gammal fram till att han var 30 och har efter det varit engagerad i valberedning och klubbstyrelse.

– Det var ingen överraskning att vi tog guld det året (2000). Vägen dit bestod av noggrann research på nyförvärv och en målmedvetenhet i hela föreningen, säger han till P4 Halland.

Men vad var det som gjorde att talangfabriken HBK till slut lämnar allsvenskan som de har spelat i sen 1993? Ekonomin är en av bovarna i dramat.

– När man nått framgångar vill man följa upp dem. Så när de sålde eller tappade spelare behövde de ersätta dem med lika bra eller helst bättre talanger. Lönekostanderna ökade, kontrakten skrevs om så att vissa fick för mycket pengar, säger Hallanspostens sportreporter- och krönikör Jan-Owe Wikström.

Under säsongen 2011 har HBK haft otur i de flesta situationer, men Fredrik Andersson tror inte att det är en slump.

– Bra lag förtjänar tur. Bra lag kämpar mest. Alex Ferguson (manager Manchester United) säger att de som kämpar mest vinner mest, så enkel är sanningen.

Johan Davidsson
radiosporten@sr.se