Greklands skuldnedskrivning otillräcklig

1:55 min

Helgens toppmöte inom EU har inte mildrat krisen i Grekland. Börskurserna i Aten faller i dag kraftigt. Anledningen är att det efter helgens toppmöte i Bryssel, står klart att den lösning som har diskuterats inte alls undanröjer risken för att Grekland ska gå i statsbankrutt.

Vid lunchtid hade kurserna på börsen i Aten fallit med ungefär fem procent.

Anledningen är bland annat att det har avslöjats att det nya räddningspaket som diskuterades vid EU-toppmötet i helgen inte alls räcker för att rädda Grekland.

Premiärminister Papandreou vädjade under toppmötet om en "hållbar" lösning på Greklands skuldproblem. Vi måste få luft att andas igen, sa han.

Det är Papandreous rådgivare, före detta ledamoten i europeiska centralbankens direktion Lucas Papadeomos, som har lagt fram beräkningarna som Papandreou hänvisade till under toppmötet.

Och de beräkningarna visar att nedskrivningen av Greklands skulder på minst 50 procent i verkligheten ger ett mycket blygsammare resultat.

Det som diskuteras är att låta de privata bankerna skriva ner sina fordringar på Grekland med mellan 50 och 60 procent.

Men problemet är att de privata bankerna utanför Grekland i dag bara har ungefär en tredjedel av lånen till landet.

Nästan hälften av lånen ligger redan hos Europas skattebetalare, och de ska sannolikt hållas skadelösa. Den resterande tredjedelen ligger i grekiska banker.

Och eftersom de i realiteten är konkursmässiga måste den grekiska staten själv betala det mesta av skuldnedskrivningen.

Greklands statsskuld är i dag ungefär 350 miljarder euro. Tio gånger så mycket, översatt till kronor.

Papandreou förklarade i helgen för sina motparter att den diskuterade nedskrivningen som på papperet är hälften av skulden i praktiken kommer att innebära att Greklands skuldbörda lättas med 57 miljarder euro, med andra ord mindre än 20 procent.

Det finns ingen som tror att det kan rädda Grekland undan konkurs.