Nej till gratis sprutor för unga

5:07 min

Regeringen förbereder ett förslag om gratis sprutbyte till missbrukare. Men på Gotland vill man inte att sprutbyte ska gälla för ungdomar under 20 år. I dag finns det uppskattningsvis en handfull ungdomar som regelbundet injicerar droger på Gotland enligt Socialförvaltningen.

Diskussionerna om Regionen ska erbjuda gratis sprutor eller inte till narkomaner fortsätter. Men en sak som politikerna är överens om är att unga narkomaner inte ska omfattas av ett eventuellt sprutbytesprogram. När Janne Isaksson var injektionsmissbrukare delade han sprutor med andra - och det kostade nästan hans liv.

På Hälso - och sjukvårdsnämnden tycker Stefan De Maecker att missbrukare över 20 år ska få nya sprutor. När ett beslut kommer att fattas i frågan är oklart då det mer handlar om etik och moral än en ekonomisk fråga.

Region Gotland anser att om utredningens förslag om sprutbyte ska genomföras bör detta isåfall erbjudas bara till personer över 20 år, men förslaget bör inte omfatta ungdomar, det säger Lisa Stark som är Folkhälsochef.

Regeringens missbruksutredning startade på våren 2008. och avslutades i höst detta år, forskningsrapporter och samtal med personal inom missbrukarvården har varit grunden till de förslag som lagts fram om hur behandlingsmetoderna kan bli bättre. Men Per-Johan Fernström, chef på Beroendeenheten tycker att sprutbytesförslaget är motstridigt.

Men vad säger då den gotländska politiska oppositionen. Inger Harlevi är moderat och är ledamot i Hälso och sjukvårdsnämnden, och hon tänker såhär om regeringens förslag om sprututbyte för missbrukare.

Reporter July Auguststierna Sveriges Radio Gotland