Ockelbo

Skjutna vargen - ett unikt fall

1:42 min

Polisen utreder nu fallet med den varg som i går sköts ihjäl utanför Ockelbo. Aldrig tidigare har en jägare skjutit ihjäl en varg på detta sätt i Gävleborg.    

Jägaren ska enligt egen utsago ha tvingats att skjuta vargen eftersom den var på väg att fälla jägarens hund.

– Nu är det bara att vänta på vad veterinärmedicinska anstalten säger om skottskadorna på vargen. Verkar de överensstämma med det skytten har att säga. Lagstiftningen är ganska klar att man får skjuta en varg om angreppet har börjat eller att det är nära förestående, säger Sven Lind.

Jagade hunden
Det var igår morse som vargen avlivades av en rådjursjägare i Ockelbotrakten. Vargen ska ha följt jägarens hund i hasorna och trots att jägaren avlossat varningsskott så ska vargen ha fortsatt jaga hunden. Jägaren såg då ingen annan utväg än att skjuta vargen. Enligt polisen finns det inga vittnen till händelsen och det man än så länge har att gå på är jägarens egen berättelse. Nu gäller det att utreda om den berättelsen är sann berättar polisens Sven Lind.

– Här ska man naturligtvis inte utgå från att jägaren har begått ett brott att han har skjutit vargen med avsikt utan man ska vara konstatera att det han säger är riktigt eller kan vara riktigt. Eller då i sämsta fall vara felaktigt, säger Sven Lind.  

Unikt fall
Enligt Sven Lind, som är den polis utreder jaktbrott i länet, så är fallet unikt. Under hans tid som utredare har det aldrig hänt att en jägare tvingats avliva en varg på liknande sätt. Däremot har jägare tvingats skjuta björnar som attackerat deras jakthundar. Men det är aldrig som åklagaren har valt att ta ett sådan fall vidare till domstol.

– Och mig veterligen har inget av dom lett till åtal utan allting läggs ner. Man har i de fall som jag känner till, valt att tro på skytten att så här har det gått till, man har inte kunnat konstatera annat, säger Sven Lind.


Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se