Tusentals pensionärer ska intyga att de lever

1:33 min

Pensionsmyndigheten kontrollerar just nu om de pensionärer som valt att bosätta sig utomlands fortfarande lever. Det för att undvika en situation där människor som dött för länge sedan fortsätter få pensionsutbetalningar.

– Vi måste på något sätt säkerställa att de vi betalar ut pension till lever, och det gör vi en gång per år, säger Per-Ola Hallberg, gruppchef vid Pensionsmyndighetens avdelning för serviceärenden.

Just nu bor runt 123 000 svenska pensionärer utomlands. I snitt betalar pensionsmyndigheten ut 310 miljoner kronor per månad till den här gruppen.

De allra flesta bor i våra grannländer och i Tyskland, och därifrån får pensionsmyndigheten automatiskt veta när de svenska pensionärerna dör.

Men de som bor i övriga länder måste kontrolleras manuellt. I år handlar det om 50 000 personer som nu blir tvungna att intyga att de lever.

– Det som är hela poängen när man som pensionär får det här utskicket är att man behöver bege sig någonstans för att bevisa att man är vid liv säger Per-Ola Hallgren.

– Det kan vara ambassaden, ett konsulat eller det lokala landets pensionsmyndighet.  

I Grekland blev det i somras känt att tusentals människor fortsatt få pensioner utbetalda, trots att de dött för länge sedan.

– Det förekommer även här, det kan bero på bedrägerier eller på annat men det är inte vanligt förekommande.