Omröstning i Tyskland om EFSF-förstärkning

1:16 min

Spänningarna ökar i Tyskland inför EU-toppmötet på onsdag i Bryssel om skuldkrisen i eurozonen. I dag blev det nämligen klart att hela den tyska förbundsdagen ska rösta om de förstärkningar av räddningsfonden EFSF som planeras.

Den tyska omröstningen om förändringarna i EFSF ska ske på onsdag förmiddag. Först efter ett ja i den kan Angela Merkel åka till EU-toppmötet i Bryssel med ett färskt tyskt mandat i ryggen.

Enligt den tyska författningsdomstolens dom för en månad sedan räcker det egentligen att förbundsdagens budgetutskott får säga sitt i en sådan här fråga. Det gäller alltså planerna från EU-toppmötet i söndags att med hjälp av olika tekniska lösningar kraftigt förstärka eurozonens räddningsfonds utlåningskapacitet, från 440 miljarder euro till omkring 1000 miljarder euro.

Den tyska andelen i reda pengar ökar inte med förändringarna, men riskerna blir enligt kritikerna för tysk del betydligt större. Därför krävde oppositionen, men även vissa inflytelserika politiker inom Merkels eget parti CDU, att hela förbundsdagen skulle få rösta. Och på ett möte vid lunchtid i dag i Berlin gick regeringen Merkel med på kraven.

Det visar hur politiskt laddad den här frågan är i Tyskland, men också att förbundskanslern vill ha ett starkt förhandlingsmandat med sig från förbundsdagen inför mötet i Bryssel på onsdag.

I nuläget är det inte klart om oppositionen kommer rösta för förändringarna, och det finns även kritiker till dem i regeringskoalitionen.