"Miljövänliga" båttvättar kan sprida giftig färg

1:46 min

Särskilda tvättanläggningar för båtbottnar, som ska vara miljövänligare än giftiga båtbottenfärger, får varje år statliga bidrag. Men en ny rapport visar att anläggningarna i stället riskerar att sprida ut gamla giftiga färger i vattnet.

– Det finns tveksamheter i hur bra de samlar upp avskrapet från gamla färgrester som kan innehålla både koppar och tenn från gamla lager, säger Erik Noaksson, projektledare på Jegreliusinstitutet för grön kemi.

En båtbottentvätt ser ut som en upp- och nervänd biltvätt. I stället för att måla båtbotten så att alger, havstulpaner och annat inte växer fast så borstas de bort.

Sådana här tvättanläggningar finns bland annat på vissa marinor och staten delar även ut bidrag för att de ska bli fler, eftersom det är ett miljövänligt alternativ.

Men det är alltså oklart hur miljövänliga de är, visar rapporten från Jegreliusinstitutet, som finansierats av Naturvårdsverket. Rapporten föreslår därför att man ser till att båtarna som tvättas inte har någon gammal färg kvar.

– Man bör utreda att införa ett system där man säkerställer att båtarna är sanerade så att man inte får ökat bidrag och spridning av koppar och tenn, säger Erik Noaksson.

Men enligt honom finns också andra miljövänliga alternativ för att hålla botten ren; båtlyft, skrovskyddsdukar eller särskilda bryggor som man kör upp på. Men eftersom de inte får statligt bidrag på samma sätt som tvättanläggningarna utvecklas de inte – trots att det finns en efterfrågan.

– Det är väldigt viktigt att staten är teknikneutral så att de får samma möjlighet att få investeringsstöd och kan vara med och medverka till ett skifte bort från bottenfärgerna som vi har i dag, säger Erik Noaksson.