BORÅS/BOLLEBYGD

Översynen av gravstenar skärps efter olyckan.

1:30 min

Efter den tragiska olyckan i Bollebygd då en åttaårig flicka omkom av en fallande gravsten skärps nu säkerhetskontrollerna på landets kyrkogårdar, bland annat på Sankt Sigfrid i Borås. Där måste nu ett hundratal stenar säkras.

På Sankt Sigfrids Kyrkogård i Borås jobbar man kontinuerligt med att kolla säkerheten av stenar, något man gjort sedan 2005.

Efter olyckan i Bollebygd har säkerheten blivit alltmer aktuell, och på kyrkogården pågår nu ett febrilt arbete.

– Vi har ju hittat ett system här där vi kontinuerligt betar av, undersöker och har kontakt med våra gravrättsinnehavare för att eliminera sådana här olyckor, säger Lars Öhrn vid kyrkogårdsavdelningen.

Två dubbar ska stenen vara förankrad med - annars håller den inte måttet säger Lars Öhrn som visar en sten som just lagts ned i väntan på ännu en dubb.
Han uppskattar att det finns ett hundratal gravstenar som ligger ner i väntan på att bli fixade, men först måste kyrkogårdsförvaltingen få klartecken från gravrättsägaren. En dubbning kostar 650 kronor, och hör man inte av ägaren så tas stenen bort.

Inför Allhelgonahelgen väntar man sig mellan 10 - 15 000 besökare på St Sigfrid, och då känns det extra viktigt med säkerheten.
Tomas Kallin jobbar med att gjuta socklar och dubba om gravstenar. Han har fullt upp dessa dagar.

– Det är många års gravstenar som ska dubbas om. Olyckan i Bollebygd är en tragedi, och man tror inte det är sant. Då ser man vikten av att alla gravstenar är ordentligt dubbade, att den står ordentligt på plats.