Söderköping

Tomma butiker oroar cityhandel

1:41 min

I Söderköping står flera butikslokaler just nu tomma och flera affärsfastigheter är dessutom till salu. De tomma butiksytorna oroar cityhandeln och tillsammans med kommunen ska man nu försöka ta reda på vad problemen beror på. 

Att handeln i Söderköping behöver utvecklas är både företagare och kommun överens om. Men frågan är hur det ska göras?

Även om det inte går dåligt för alla butiker, är det flera butiker som har slagit igen, en del har bytt lokaler med varandra och flera affärsfastigheter är salu. Så har det inte varit tidigare. Susanne Carlsson är centrumledare i föreningen Stadskärnan och hon säger att det gäller att stärka varumärket.

– Vad står vi för och vad är vår innersta kärna, det är jätteviktigt, säger Susanne Carlsson.

Varför det nu ser ut som det gör är svårt att sätta fingret på exakt, menar Susanne Carlsson, men hon säger att det finns flera orsaker som exempelvis det allmänna ekonomiska läget i landet och världen.

Ewa Grönwall är ny näringslivschef i kommunen och tillsammans med handelsföreningen kommer man att bjuda in till ett möte i november.

– Syftet är att få till en arbetsgrupp som ska titta på hur handelsstråken ser ut idag och hur man vill att de ska se ut, säger hon.

Kommunen anser att det är viktigt att Fix-området, centrum och Mariehovsområdet knyts ihop på sikt. Susanne Carlsson från Stadskärneföreningen tycker det är bra att något händer.

– Det är ett stort arbete som kommer att ta tid, men vi inser allvaret så vi kommer att ta itu med det här direkt nu.