BORÅS

Petzälls twitter kapades

Avhoppade sverigedemokraten William Petzälls mikroblogg Twitter väckte stor uppmärksamhet idag när det stod att (SD):s partiledning i flera år kunnat smygläsa Aftonbladets och Expressens e-post. Alltmer tyder på att kontot kapats, men tidningarna säger nu att de drabbats av intrång.

Allt började vid sju-tiden på morgonen idag.
I boråsaren William Petzälls twitterflöde dök plötsligt upp uppgifter om att Sverigedemokraternas partiledning i flera år övervakat och smygläst e-posten för Expressens och Aftonbladets reportrar.

Som bevis las ett flertal koder till kontona ut, varav flera koder visade sig fungera.

"Alla journalister som fått sina hashkoder avslöjade av mig kan bekräfta att koderna stämmer".

Både Expressen och Aftonbladet bekräftade senare att de har indikationer på att det faktiskt skett intrång i deras system. Däremot är det oklart vem som varit inne (se artikeln ovan).

Kontot kapades
Petzäll ligger intagen för behandling för sitt missbruk på ett hem i Varberg, och vid 11-tiden meddelade hans offentliga biträde Anna Heurlin att det inte var Petzäll som publicerat uppgifterna, och att kontot kapats av någon annan.

– Jag har pratat med William via behandlingshemmet, och han säger att han inte har något med detta att göra. Han har inte ens tillgång till en telefon.

Senare under dagen kom allt fler uppgifter om att koderna till mailkontona i själva verket funnits ute på internet en längre tid, och enligt tidningen Computer Sweden kommer de från en databas med nästan 94 000 konton.
Även uppgifter om lösenord som Petzäll själv har använt finns med i den hackade databasen.

Varför Petzälls twitterkonto skulle ha kapats är inte känt, men det går inte att utesluta att någon publicerat uppgifterna för att skada Sverigedemokraterna.

Påstådd koppling till Avpixlat
På Petzälls twitter skrevs också att Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen, riksdagsledamoten Kent Ekeroth och partiledarens pressekreterare Linus Bylund skulle vara de drivande bakom den kontroversiella hemsidan Politiskt Inkorrekt och dess efterföljare Avpixlat.
Det är sajter som bland annat hänger ut brottslingar med framförallt utländsk bakgrund.

Pressekreteraren Martin Kinnunen vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger till Nyheterna att uppgifterna är orimliga.

– Skulle en såpass stor krets sitta med tillgång till olika journalisters mailkonton, det faller på sin egen orimlighet.

Han förnekar också kopplingarna till de kontroversiella hemsidorna.

– Alla som känner mig vet att det är helt orimligt, det är inte så jag bedriver politik.

P4 Sjuhärad har sökt William Petzäll utan att lyckas nå honom.