Webbfrågan

Varannan vill vara hemmafru på heltid

4:38 min

De traditionella könsrollerna i Sverige är fortfarande grundmurade när det kommer till hem och familjeliv, visar en undersökning som sajten presenterar i dag.

Det är fortfarande mammorna som tar det absoluta huvudansvaret för barn och hem - och nästan varannan mamma skulle vilja vara hemmafru på heltid om det fanns ekonomisk möjlighet till det.

Undersökningen som Familjeliv.se har gjort bygger på svar från drygt 9500 mammor - och djupintervjuer med fem stycken. En av de fem är Helena Michelsson Heinås som är mamma till Matilda 7 och Kajsa 4 som hon har tillsammans med sin man Ingemar. I P4 Extra berättar hon om sina tankar kring rollen som hemmafru...

Helena jobbar drygt halvtid som undersköterska på äldreboende. Vid sidan av pluggar hon gereontologi på heltid.

Men själv ser hon sig inte som något hemmafruämne. 

- Nej, jag skulle klättra på väggarna - även om jag förstås njuter av de dagar jag är ledig och kan ta det lugnt och slipper stressa.

Helena tror att många vill bli hermmafruar för att det är bekvämt och lite glamouröst.

- Det är ju ett väldigt pussel att få ihop allt med jobb, familj, hem och fritidsaktiviteter för både barnen och sig själv.

Hemma hos Helena bor det en äkta make och två barn. Tidigare var det hon som var enväldig projektledare över alltihop. Men nu jobbar hon på att försöka släppa det.

- Jag försöker släppa på kontrollen och min man tar mer ansvar för mat och barn.

Men med handen på hjärtat - det har varit svårt att släppa taget och Helena berättar om hur hon när hon jobbat natt ringt hem på morgonen för att kolla att hennes man packat gympapåsen ordentligt. 

- Jag jobbar på att lita på att det ordnar sig ändå, säger hon i P4 Extra.

Enligt undersökningen är det mer än hälften av mammorna som säger att det är de som har huvudansvar för matlagning. Det vill säga allt från att ordna matsäck till barnen och se till att barnen har rätt utrustning till skolan. Bara en liten del säger att pappan tar det ansvaret - och resten delar på det.

I Helenas famlilj försöker de vara genusmedvetna och dela.

- Men det är han som gör allt traditionellt manligt - för att han jobbar som byggare och är händig. Det blir enklast så. Han kommer bara med kritik när jag försöker.

Så många som var fjärde mamma sa också att de upplevt diskriminering i arbetslivet för att de har barn . Det kan handla om att löneutvecklingen stannar av och de inte erbjuds nya jobb. Något sådant har Helena inte märkt av tycker hon.

- Nej, jag jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats där de flesta har barn. Däremot har min man diskriminerats och troligen också blivit av med ett jobb - just för att han var föräldraledig.

Undersökningen sträcker sig så långt som ända ner i sänghalmen. Fyra av tio mammor är missnöjda med sitt sexliv - och tycker att det försämrats sedan barnen kom. För att hålla glöden vid liv tänker Helena och Ingmar på att prioritera tid tillsammans.

- Vi lägger barnen tidigt, skaffar barnvakt och försöker att alltid ta hänsyn till varandra, stanna upp och prata om vad som är fel när vi börjar fräsa.

De har också kommit överens om att aldrig trigga varandras ömma punkter när de är trötta.

- Vi har blivit bättre på att kommunicera sedan vi fick barn, säger Helena.

Bara sex procent av mammorna säger att de varit otrogna själva och fyra procent vet att deras partner varit det. Men det är många fler som inte verkar lita riktigt på sin partner. Så många som fyra av tio har smygläst hans sms, tre av tio har kollat hans e-post och en fjärdedel har loggat in på hans facebook. Fakta som inte förvånar Helena.

- Jag har också gjort det, men helt öppet, när han bett mig kolla om han fått mail från någon särskild osv. Vi döljer inget för varandra.

Text: Ronnie Ritterland