Protester mot Arkelstens historieförvrängning

2:25 min

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten trodde att hennes parti var med och genomförde fri och lika rösträtt för 90 år sedan. Sanningen är att Allmänna Valmansförbundet, Moderaternas föregångare, tvärtom var emot fri och lika rösträtt. Partisekreterarens okunnighet om historien väcker både protester och löje.

Sofia Arkelstens misstag är oemotståndligt för twittrarna på internet som tävlar i att skoja med henne under etiketten "stuff Moderaterna did" saker Moderaterna gjorde - vann VM i fotboll, befriande Nelson Mandela, tog första steget på månen och så vidare.

Sofia Arkelsten själv vill inte vara med om någon intervju där hon svarar på frågor om sin kommentar till DN.se, om att Moderaterna för 90 år sedan var med och genomförde allmän och lika rösträtt, ett påstående som alltså är helt felaktigt.

På sitt Twitter skriver hon att svaret var förhastat, att det blev fel och att hon är ledsen för det. Frågan bygger på en formulering i Moderaternas nya idéprogram: "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande".

Formuleringen provocerar och upprör dem som vet att Moderaternas föregångare, till exempel varken kämpade för lika rösträtt eller för jämställdhet. Det gjorde däremot socialdemokrater och liberaler.

Flera socialdemokrater har redan reagerat upprört mot formuleringen i idéprogrammet och folkpartisten, riksdagsman Fredrik Malm, tycker att Moderaterna försöker förvränga fakta, så att det ska låta som de historiskt var för allmän rösträtt.

– Det har man ju inte varit, utan var starkt avvisande till rösträtten snarare.

Moderaternas förste vice ordförande Gunilla Carlsson kan sin historia bättre än partisekreteraren. Så här sa hon i ett inlägg om jämställdhet från partistämman nyligen.

– Vi har inte i tid, som moderater, vågat ta språnget och ställa upp för kvinnorna. Vårt parti stretar emot för sambeskattningen, vi stretar emot i pensionsreformerna och vi var en gång de som var emot kvinnors rösträtt…

Partiledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade idéprogrammets formuleringar till journalister i dag och gjorde inga anspråk att hans företrädare skulle ha varit drivande i frågan om allmän rösträtt.

– Det är naturligtvis som det har påpekats. Det bör noteras att Moderaterna är ett parti som har utvecklats och jag har inte gett sken av annat. Det var många liberala och socialdemokratiska kvinnor som var drivande, inte minst bakom kraven på kvinnlig rösträtt.