Hudiksvall

Utredning pågår om fallolycka

1:48 min

Det var en materialhiss som var uppställd på ett felaktigt sätt som orsakade arbetsplatsolyckan i Hudiksvall igår, då en 56-årig man föll åtta meter. Det visar arbetsmiljöverkets pågående utredning. Enligt arbetsmiljöverkets inspektör Rolf Eriksson ska mannen heller inte haft något fallskydd vilket gjorde att han föll handlöst när materialhissen tippade.

– Stödbenen till den här materialhissen ska stå i 45-graders vinkel bakåt för att ge stabilitet men det gjorde de inte utan de stod i 90 grader, rakt ut. Vad som hände var att ju mer man lassade i den här hisskorgen, gjorde den instabil och plötsligt så tippade den, säger Rolf Eriksson, arbetsmiljöverket.

Stod på materialhiss 
Det var igår tidigt på eftermiddagen som den 56-åriga mannen arbetade med att montera ned en byggställning på Mariboplan i Hudiksvall. Enligt arbetsmiljöverkets intervjuer med 56-åringens chef så ska han ha stått med ena foten på materialhissen, något som hissarna inte är ämnade för. Materialhissen ska också ha varit uppställd på ett felaktigt sätt som gjorde att den tippade och att mannen då tappade balansen

– Då föll den bakåt ett par meter och precis när den hade kommit en bra bit då knyckte den till så då tog den i det så kallade staget nertill. Då blev det som ett knyck som en slänggunga och då kastades ju han av, säger Rolf Eriksson.  

Svårt skadad
Mannen uppges vara fortsatt svårt skadad, hans tillstånd bedöms som allvarligt trots operation under gårdagen och förmiddagen. Han är i fortsatt behov av intensivvård. Arbetsmiljöverkets inspektör har än så länge inte pratat med de personer som arbetade samtidigt som mannen. Det är fortfarande oklart varför hissen inte ställts upp ordentligt och vad som vad som var orsaken till bristerna i säkerheten.

– Dessutom kan man konstatera att den här killen inte hade fallskydd, säger Rolf Eriksson igen.

Kommer ni att gå vidare till åklagare?

– Det vet vi inte men vi kommer att diskutera med en jurist, säger Rolf Eriksson.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se