Stockholm

Sjukhusen har lärt av läxan

1:34 min

När Karolinska universitetssjukhuset förlorade rätten att transplantera hjärtan blev det en läxa för landstingen i Uppsala och Stockholms. Både Karolinska universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset la anbud på vården och det gjorde sannolikt att bägge sjukhusen förlorade upphandlingen till Västra Götaland och Skåneregionen. Nu ska Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset bli bättre på att samarbeta, säger Torbjörn Rosdahl, moderat finanslandstingsråd.

– De utmaningar vi står inför gäller det ju att vi tillsammans kan visa att vi kan erbjuda den här vården, säger Torbjörn Rosdahl. Det är det resonemanget vi har, att vi gemensamt ska lämna in ansökningar. Det var inte alls bra att vi förlorade hjärttransplantationerna. 

Jan Anderson prorektor vid karolinska institutet berättade i Stockholmsnytt imorse att Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge förlorar eftertraktad rikssjukvård eftersom sjukhusen konkurrerar med varandra istället för att samarbeta.

Som exempel tog han förlusten av hjärttransplantationer som gick till Västra Götaland och Skåne regionen eftersom de sjukhusen samarbetar bättre enligt honom.

Ny sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset är Lennart Persson som kommer från just Karolinska.

– Det är klart att fyra miljoner människor i Mellansverige såklart har ett intresse av att det finns vård för de alldeles speciella och svårt sjuka patienterna, att inte den vården bara finns i södra Sverige. 

Torbjörn Rosdahl moderat landstingsrådet i Stockholm säger att sommarbetet mellan Landstingen ska bli bättre när det gäller kommande rikssjukvårdsupphandlingar.

– Det gäller ju barnkirurgi, övre och undre magen. Det står på tur. Sen är det också implantat för döva barn. Det är ju inte så stora pengar men det är viktigt för barnen att de ska kunna få en god vård så att de kan höra, säger Torbjörn Rosdahl