Byter lösenord efter datahackning

1:51 min

I dag visade det sig att den svenska bloggportalen bloggtoppen.se hackats och att inloggningsuppgifter till tiotusentals användare spridits på nätet. Många har därför under dagen sett till att byta sina gamla lösenord till mejl- och Twitterkonton för att inte få dem kapade.

En av dem är Johan Linander, från Centerpartiet och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Jag har bytt lösenord till alla möjliga ställen. Till Facebook, till Twitter och mejl och sådant under dagen för att vara på den säkra sidan, säger Johan Linander.

Och det har flera kollegor i riksdagen gjort i dag, säger Johan Linander. Nu visade det sig att hans lösenord, ett av många som gått att hitta på nätet, var flera år gammalt och att han sedan dess bytt. Han är därför inte särskilt orolig i dag, men för dem som under lång tid använt samma lösenord till flera tjänster på nätet kan det förstås vara problematiskt, säger han.

– Ja, det är klart att det finns en risk att mejl man har skickat har kommit i fel händer eller att någon gjort inlägg på Facebook i ens namn, vilket hade kunnat vara väldigt otrevligt, säger Johan Linander.

Över 90 000 användare på den hackade bloggsajten uppges ha drabbats och fått sina inloggningsuppgifter och lösenord tillgängliga på nätet.

– Nu har jag bett webbhotellet att stänga ner sidan, så ska vi titta på när det här intrånget kan ha skett och se om vi kommer att göra en polisanmälan, Jimmy Holmlund, ansvarig för Bloggtoppen.se.

Mycket pekar nu även på att intrånget och spridningen av lösenord kan ha lett till att den före detta Sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto kapats, där det tidigare i dag spreds information om lösenord till journalisters mejlkonton. Petzäll själv meddelar via ombud att han inte legat bakom inläggen.

Tidningarna Expressen och Aftonbladet har båda konstaterat att några av lösenorden tillhört deras reportrar och nu anmält misstänkt dataintrång till polisen.

– Det är mycket allvarligt att någon olovligen tillskansar sig lösenord till journalisters mailkonton, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

– Det finns ju information som kan användas för att motverka journalistisk granskning och det kan finnas information som riskerar meddelarfriheten i de mailkorgar, som flera olika redaktioner har fått röjda, fortsätter han.