Ekots rapportering om EU-mötet 26/10

1:24 min

EU:s toppmöte i Bryssel har inletts. Under kvällen ska eurozonens stats- och regeringschefer försöka komma överens om en förstärkning av räddningsfonden EFSF och en skuldlättnad för Grekland. EU-länderna som står utanför euron ska diskutera behovet för Europas banker att ta in runt 1.000 miljarder kronor i nytt kapital.

22.10

Under kvällen har EU:s ledare kommit fram till hur det ska gå till när staterna tillför nytt kapital till krisande banker. Toppmötet valde att följa den svenska modellen - att kapital ska ge aktier i utbyte.

21.00

Allt tyder på att det inte kommer att tas några beslut av större magnitud i kväll. Statsminister Fredrik Reinfeldt betonar att överenskommelserna hellre får ta tid än drivas igenom snabbt.

– Det är förståeligt varför det inte är så enkelt och det är bättre att det görs riktigt, solitt och välfungerande än att det går fort, säger han.

18.30

Statsminister Fredrik Reinfeldt tonar ned förväntningarna inför EU-toppmötet. I en intervju med Ekots Jens Möller på plats i Bryssel ställer han sig tveksam till om några beslut kommer att tas under kvällen.

18.00

EU-mötet startar. Men kommer det att fattas några avgörande beslut i kväll? Hör Ekots reporter Herman Melzer ge sin prognos inför kvällen.

16.40

Vår tysklandskorrespondent Daniel Alling rapporterar om Angela Merkels framgång i tyska förbundsdagen. Nu kan privat kapital ge tillskott till räddningsfonden EFSF.

16.30

Luxembourgs premiärminister Jean-Claude Juncker, som leder finansminister gruppen inom eurozonen, ser inte chansen som särskilt stor av en detaljerad plan för att rädda euron vid kvällens möte.

– Det kommer snarare bli frågan om generella riktlinjer än konkreta detaljer, säger Juncker.

16.00

Den tvååriga räntan sjönk på onsdagen i Sverige och kronan blev något starkare. Dubbla krismöten om skuldkrisen hålls i Bryssel under kvällen.

15.45

Över 180 banker i eurozonen tog i dag chansen när Europeiska centralbanken gav ut ettåriga krislån. Sammanlagt uppgick lånen till motsvarande nära 520 miljarder kronor.

Våren 2009, när samma typ av ettåriga krislån erbjöds, lånade eurozonens banker motsvarande 4 000 miljarder kronor.

15.30

Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning rapporterar från krisens Grekland att det är högst osannolikt att EU-mötet kan lösa ens den mest kritiska frågan, om banksektorn. Det skulle behövas minst 200 miljarder euro för att klara krisen.

15.15

Tyska förbundsdagen röstar för Angela Merkels förslag om en förstärkt räddningsfond.EFSF, för eurozonländerna. Med 503 röster mot 89 och fyra nedlagda röster gick förslaget igenom.

Förslaget innebär att Europeiska centralbanken,ECB, inte längre behöver köpa statsobligationer från krisländer på andrahandsmarknaden. En omstridd krisåtgärd i Tyskland. Privat kapital ska kunna stärka fonden.

Men EFSF får inte finansieras med hjälp av lån från ECB.

15.15

Slovakiens premiärminister Iveta Radicova tycker att privata investerare måste gå med på större nedskrivningar av lån till Grekland än de 50 procent det nu talas om.
– Slovakiens uppfattning är att nedskrivningen måste bli större än 50 procent, sade Radicova till reportrar i Bratislava inför sin avresa till onsdagens toppmöten i Bryssel.

Radicovas koalitionsregering förlorade nyligen en förtroendeomröstning i parlamentet i Bratislava, sedan ett av regeringspartierna vägrat gå med på en förstärkning av krisfonden EFSF. Nyval är planerat till mars 2012.

15.12

Skuldkrisen når också rika länder utanför EU.  Norska solkraftsbolaget Renewable Energy Corps, REC lägger ner tre av sina anläggningar i Norge, 700 förlorar jobbet. Statminister Jens Stoltenberg, S, säger att det beror på krisen. 

REC har 3 900 anställda bland annat i Sverige.

15.00

Det vore oansvarigt av eurozonens ledare att inte förse krisfonden EFSF med mer resurser, enligt Angela Merkel.
– Om euron fallerar, blir det Europas fall, sade hon i förbundsdagen inför en omröstning om ett förslag som innebär en förstärkning av EFSF och som Merkel måste få godkänt innan hon inleder förhandlingar om detta med kolleger i Bryssel.

14.00

I det italienska parlamentet utbröt slagsmål och sessionen fick avbrytas. Minst två ledamöter från regeringskoalitionens Lega Nord slogs med ledamöter från oppositionspartiet FLI.

– Vi har ett klimat av våld och intolerans. Vi behöver lugna ner oss för italienare är mer irriterade än vi över det här", kommenterade Amadeo Ciccanti från Kristdemokratiska centerunionen, UDC.

13.00

Debatt i den tyska förbundsdagen efter Angela Merkels tal.

12.40

Merkel förordar också att andra länder följer med det tyska exemplet och förbjuder så kallad blankning i aktiehandeln.

12.40

Merkel påpekar att reglerna kring stabilitetsfonden inte har följts. Hon vill att sådana problem tas upp till och med om det ska dras till domstol. Om vi utvecklar euron ytterligare då kommer vi att förstå fulla omfattningen av denna kris.

12.35

Angela Merkel vill också att den privata sektorn är beredd att ge ett större bidrag än vad som beslutades vid eutoppmötet 21:a juli.  Siktet är inställt på att få ned Greklands statsskuld till 120 procent av BNP till 2020.

Samtidigt förklarade hon att privata eftergifter inte räcker för att lösa problemen.

12.30

Det mesta Merkel säger i förbundsdagen mottas med applåder. Hon understryker vikten av skydd för att inte fler länder dras in i krisen, som drabbat framförallt Grekland, men också Spanien, Portugal och Italien.

12.30

– Det som inte ska diskuteras idag är den tyska centralbankens roll, slår hon fast och hävdar att det finns två alternativ, dels euroobligationer, något Tyskland förordar och så räddningsfonden och de olika nationernas roll när det gäller de egna bankerna.

12.25

– Bankerna behöver nytt kapital och om inte de olika länderna inom eurozonen kan ge nytt kapital till bankerna, behöver vi ta stöd från europeiska räddningsfonden EFSF, fortsätter Merkel.

– Vi måste också undvika att fler länder smittas av krisen, det krävs en form av brandvägg för att skydda länder som ännu inte blivit offer för eurokrisen.

12.22

– Vi behöver ha en permanent övervakning av den grekiska ekonomin, säger Angela Merkel.

Hon anser att den så kallade trojkan, Internationella valutafonden, IMF, EU och ECB, den europeiska centralbanken behöver ha en permanent grupp som studerar den grekiska ekonomin. Trojkan har redan gjort flera inspektionsresor till Grekland, inspektioner som legat till grund för beslut som tagits.

12.15

I tyska parlamentet har förbundskansler Angela Merkel inlett sitt tal. Hennes uppgift är att övertyga ledamöterna om att ett tyskt stöd till nya stödpaket är nödvändigt.

12.00

Italien betalade betydligt högre räntor för att låna på onsdagen. Ett tecken på bristande förtroende hos investerare. Vid EU-toppmötet väntas Italiens premiärminister avslöja en rad nya reformer tillkomna i sista minuten.

11.55

Förhoppningar om att EU:s politiker ska få bukt med skuldkrisen har fått börsen att vända uppåt de senaste veckorna.
Sedan den 4 oktober, då Stockholmsbörsen nådde årets hittills lägsta nivå, hade OMXS-index vid lunchtid på onsdagen stigit med cirka 13 procent.
Bankerna hör till de bolag som haft en särskilt stark utveckling. Det gör även lastbilstillverkarna AB Volvo och Scania, som samtidigt flaggat för att efterfrågan börjar mattas av.

11.50

EU-ledarna väntas på onsdagen enas om en plan där privata långivare uppmanas att gå med på 50 procent i skuldlättnad för Grekland. Det motsvarar nedskrivningar på 930 miljarder kronor.

Om det godkännsminskas bankernas fordringar på Grekland från dagens 205 miljarder euro till 102,5 miljarder euro, cirka 930 miljarder kronor, rapporterar

11.45

skriver att banklobbygruppen Institute of International Finance lade på tisdagskvällen fram ett förslag kring Grekland i ett försök att bryta dödläget i förhandlingarna angående hur stora förluster som privata fordringsägare ska behöva ta rörande grekiska statspapper.

Euroländerna har förespråkat en skuldnedskrivning på 50-60 procent, vilket man från bankhåll har ansett vara för mycket. IIF har även förespråkat att nedskrivningarna bör vara frivilliga och att detta vore omöjligt om nedskrivningarna skulle överstiga 40 procent.

11.35

Vad förväntar sig marknaden på dagens eurozonmöte?

I Financial Times skriver John Kay att det inte alls handlar om någon europeisk lösning utan bara att den tyska regeringen är redo att stå för de stora notorna eller backa upp omfattande lån.

11.00

Kina och andra tillväxtländer har gått med på att bidra med nya pengar för att hjälpa den krisande eurozonen - det här uppger tidningen inför dagens toppmöte i Bryssel. Där avslöjas också nya detaljer om skuldlättnader för krisande Grekland, rapporterar vår korrespondent

10.50

Italien står nu lika mycket i fokus som tidigare Grekland. Regeringen hänger på en skör tråd och italienska dagstidningen rapporterar idag att Silvio Berlusconi ska ha gått med på att avgå i januari i utbyte för en uppgörelse om att reformera pensionssystemet och regeringsbyråkratin.

Den italienska statskulden utgör 120 procent av BNP, bruttonationalprodukten eller enorma 1 900 miljarder euro, vilket ungefär motsvarar 17 480 miljarder kronor.

Kostnaden för landet att låna utomlands är mycket hög över sex procent i ränta.

10.45

Tidtabellen för idag ser ut så här:

11.00 Angela Merkel talar i tyska förbundsdagen för att övertyga de tyska riksdagsmännen om att rösta för nya räddningspaket.

16.15 anländer EU:s ledare och tar frågor från journalister.

17.00 hålls ett gemensamt möte för EU:s alla 27 länder.

18.00 ska de 17 ledarna från eurozonen ha en arbetsmiddag.

10.30

Men för många av de svenska tidningarna ledarsida är frågan inte tillräckligt akut för att ta upp idag.

I  handlar det om Tysklands roll med rubriken Merkel inte ensam dam på täppan.

Med ryggen mot väggen är rubriken på

10.00