Konkurrensverket godkänner mejerifusion

1:22 min

Det blir en sammanslagning av de båda mejeriföretagen Arla och Milko, det står klart sedan Konkurrensverket i dag sagt ja till affären. Trots att verket ställer flera villkor för att inte Arla ska få en alltför dominerande ställning möter beslutet kritik från konkurrenter.

Kritik mot beslutet kommer från andra mindre mejerier. Enligt Skånemejerier kommer Arla nu få 70 till 75 procent av mjölkmarknaden och kan konkurrera med ett ännu lägre pris. Skånemejeriers vd Björn Sederblad säger att en aktör nu blir för stor. 

– Vår uppfattning är att ingen borde få ha mer än 50 procent av marknaden, för att marknaden ska fungera på ett bra sätt, säger han.

Milko kommer framöver att bli Arla i mejerihyllan, och Sveriges dominerande mejeriföretag blir ännu större. Godkännandet till samgåendet från Konkurrensverket bygger bland annat på att Milko haft det ekonomiskt svårt. Och Milkobonden Erik Östervee i Väse i Värmland tror på en ljusare framtid.

– Vi är givetvis ytterst glada. Det här kommer ju att bli väldigt, väldigt mycket bättre mot vad det har varit förut. Det var väl att Konkurrensverket tog sitt förnuft till fånga, säger han.

Konkurrensverket säger alltså ja till att Arla Foods tar över, men villkoren är att Arla säljer flera av Milkos varumärken och att mejeriet Grådö i Hedemora säljs.

– Det har varit en väldigt svår bedömning för oss att göra, och det har föregåtts av en väldigt grundlig utredning. Jag tror att den lösning vi kommit fram till är den absolut bästa för konsumenterna och för marknaden som helhet, säger Johan Sahl, jurist på Konkurrensverket.