Ask tvekar om S-krav om att öppna Stasiarkiv

2:06 min

Socialdemokraterna vill öppna Säpos hemliga Stasiarkiv, där det finns uppgifter om svenskar som misstänks ha arbetat för den östtyska säkerhetstjänsten. Även MP, SD och Vänsterpartiet uppges stödja förslaget, enligt SvD.

– Jag tycker det kan vara dags att lätta på förlåten om dem. Det har gått en ganska lång tid efter och det spekuleras om det. Då är det bättre att klarlägga vad som finns i dem, även om det måste göras med stor försiktighet, säger Sven-Erik Österberg, som är socialdemokraternas gruppledare i riksdagens konstitutionsutskott.

Minst ett 50-tal personer bosatta i Sverige hade kontakter med den östtyska säkerhetstjänsten Stasi mellan 1950 och 1989.

Stasi försökte också värva agenter i Sverige, för att förhindra ett svenskt närmande mot väst och försvarsalliansen Nato.

Professor Birgitta Almgren är den enda forskare som har fått möjlighet att gå igenom uppgifter i Säpos arkiv om de svenskar, som hade samröre med den östtyska säkerhetstjänsten.

Socialdemokraterna vill nu öppna arkiven för allmänheten så mycket som möjligt, men Sven-Erik Österberg betonar att det måste ske med stor försiktighet.

– Det tillhör den svenska historien att klarlägga och få besked om arkiven.

Hur ser du på risken att det finns människor som nämns, men som inte haft med Stasi att göra?

– Det är därför vi säger att det måste utredas väldigt noga. Regeringen tittar också på det, säger Sven- Erik Österberg.

Justitieminister Beatrice Ask är ställer sig ytterst tveksam till att öppna arkiven, eftersom det kommer att bli svårt skydda enskilda människor som finns i arkiven, men faktiskt inte arbetat för Stasi.

– För människor som varit misstänka för något, men där man lagt ner förundersökningarna, är det känsligt att få ut uppgifterna. Det andra skälet mot att öppna arkiven fullständigt är att det kan skada möjligheterna för säkerhetspolisen att arbeta. Det är känsligt och hittills har man gjort bedömningen att det är material som har hög sekretess, säger justitieminister Beatrice Ask.