Årets Fröding- och folkrörelsestipendiater

1:31 min

Glaskonstnärerna Ingalena och Ragnar Klenell från Sunne får ta emot årets Gustaf Fröding-stipendium av landstinget. Sådespelerskan Lena Dahlman från Hagfors tilldelas landstingets folkrörelsestipendium.

Landstingets motiveringar:


Landstingets Frödingstipendium 2011 tilldelas glaskonstnärerna Ingalena och Ragnar Klenell, Edsbjörke, Sunne. Med sina rötter i Kristinehamn respektive Karlstad kom paret Ingalena och Ragnar 1979 åter till Värmland och bosatte sig i Edsbjörke vid Övre Fryken, inte långt från den gamla landstingsinrättningen Lappnäs barnhem. De hade då med sig utbildningar i glasblåsning från Orrefors bl.a. och byggde upp egen studio och hytta i Edsbjörke.
Man kan redan från starten ana ett annat engagemang vid sidan av glaskonsten, också gemensamt för dem båda, nämligen intresset för miljön. Hos Ingalena har detta kommit till uttryck i en masterexamen i Miljövetenskap/Ekofilosofi efter studier vid universiteten i Göteborg och Karlstad. Hos Ragnar mer handgripligt i de bruksglas med återvunna glasflaskor som råvara som tidigare var typiska för honom.
Under sin tid i Edsbjörke har de båda utvecklats som glaskonstnärer, inte minst genom internationella kontakter, och de är idag etablerade och erkända konstnärer långt utanför Värmland och Sverige.
De har olika signum för sin glaskonst. Ragnar, från början med tyngdpunkt i typiskt gröna bruksglas, har alltmer gått över till s.k. unikat, enstaka mer arbetade pjäser, medan Ingalena utvecklat sin mycket speciella teknik med skira och sköra skapelser.
Båda tillhör Glasakademin, organisationen för svenska glaskonstnärer.
Ingalena och Ragnar Klenell tilldelas landstingets Frödingstipendium för sitt mångåriga och utvecklande konstnärskap som glaskonstnärer med basen i hjärtat av Värmland.


Landstingets Folkrörelsestipendium för år 2011 tilldelas skådespelerskan Lena Dahlman. Lena Dahlman är en värmländska i förskingringen som ständigt återkommer till hembygden. Hon har många strängar på sin lyra. Hon är en välkänd musiker med ett brett register och hon är en driven skådespelerska där vi har sett henne i olika starka kvinnoroller, t.ex. som hårdkokt smågangster i Smala Sussie eller som Stark-Anna i sin egen uppsättning av Lång-Kristoffers förbannelse.
Hennes stora bredd och engagemang gör henne till en möjlig mottagare av utmärkelser inom olika genrer. Landstinget väljer att fokusera på hennes engagemang för sin hembygd och sina rötter i brukens Värmland och den förmåga hon visat att kunna entusiasmera lokala förmågor, men även konstnärskollegor utanför Värmland, i olika produktioner. Det senaste exemplet på detta utgör skådespelet Lång-Kristoffers förbannelse som hon satt upp i år för sjätte gången, tidigare i Gunde Johanssons Motjärnshyttan, men i år förlagd till Munkeberg i Filipstad. Hon svarar själv för originalepos och regi och hennes make Lasse Olofsson för musiken till föreställningen.
Att lyfta fram och dramatisera våra förfäders liv i den lokala och ursprungliga miljön med medverkan av både amatörer och professionella är en stor kulturgärning, men kan också ses som ett exempel på en folkrörelse i meningen att engagera och få med sig folk till märkvärdiga prestationer.