Örnsköldsvik

Skoterförbudet som polisen sågar

2:18 min

I snart 30 år har det rått skoterförbud inom Örnsköldsviks centralort. Konsekvenserna har blivit att skoterägarna måste lasta sina skotrar på en släpvagn för att komma ut på skoterlederna. Eller så blir skoterförarna lagbrytare och riskerar att få böta 1 000 kronor.

Fast risken är liten att polisen ertappar och bötfäller lagbrytarna.

– Jag har varit polis och jobbat med trafikfrågor i drygt 40 år. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Lars Norlund.

– Det är så illa tänkt från kommunens sida. Samhället accepterar skoteråkande men Övik säger nej, säger Norlund.

Skoterförbudet gäller boende i bl.a. Domsjö, Själevad, Järved-Bonäset och delar av Arnäs. För att därifrån ta sig ut på någon av de stora skoterledarna ska man alltså frakta sin skoter från hemmet. Jonathan Ström, 16 år gammal, är en av de som drabbas. Jonathan bor strax norr om stadskärnan:

– När jag ska ut med min skoter måste ja be pappa om hjälp, säger Jonathan. Han får köra min skoter på släpvagnen för att jag ska komma ut.

Enligt skoterförbudet är det därmed också olagligt att provköra en skoter hos någon av skoterbutikerna. Dessa ligger nämligen inom förbudsgränsen.

– Det begriper ju alla att det är orimligt att vi som polismyndighet ska åka ut och bötfälla, säger Lars Norlund, polis.

Nu är något nytt på gång. Jonathan Ström och några andra har lämnat in medborgarförslag för att förbättra situationen för skoteråkarna.

– Det handlar om att vi ska fixa till matarleder från de stora villaområdena, säger Patrik Karlin, fritidskonsulent hos Örnsköldsviks kommun. På dessa ska man då i en låg hastighet kunna framföra sina skotrar för vidare befodran ut på de stora skoterlederna.

Nu väntar en speciell grupp från bl.a. polisen och skoterklubben på att få ett uppdrag av kommunfullmäktige.

– Vi är 2.500 medlemmar och har 6.000 registrerade snöskotrar, säger Björn Ölund i snöskoterklubben. Många av oss är lagbrytare men jag tror alla nu förstår hur omöjlig den här situationen är idag.