Luleå

Fler köper matkassen på nätet

1:40 min

Det blir allt populärare att plocka ihop sin matkasse på nätet och få den levererad till dörren. På Coop Forum på Storheden i Luleå, där möjligheten funnits i några år, växer e-handeln stadigt berättar stormarknadschefen Per Olofsson.

Sedan e-handeln startade har den ökat med ungefär 40 procent om året. För att få sina varor ihopplockade och hemkörda får kunden betala en avgift.

Men trots att tjänsten är populär så kräver e-handeln mycket av butiken och personalen i kostnader och planering, berättar Per Olofsson.

– Vi har inte vågat marknadsföra fullt ut, för att veta omfattningen hur mycket jobb det skulle bli. Sedan har det det goda ryktet, mun-mot-mun-metoden har gett resultatet vi har idag, säger han.

För att klara hanteringen och utkörningen av maten har Coop Forum anlitat Samhall som samarbetspartner, och dagligen jobbar cirka 15 personer med kundernas beställningar. Och det blir många kassar som dagligen packas och levereras till kunderna.

– Det är mellan 100 och 200 varje dag, berättar Mona Enbuske från Samhall som plockar ihop dagens varor till kunderna.

Än så länge är det få mataffärer i länet som erbjuder utkörning av matkassar som kunderna själva plockat ihop, men handlarna tittar över möjligheten berättar icahandlaren Andreas Spinell på Ica Maxi i Luleå.

– Vi tittar självklart på det, hittar vi en bra lösning så kör vi på det, säger han.