Nyligen sänd

De kanske lämpade av Peter Høeg i 25 avsnitt 1/11 - 5/12

Läs mer om och lyssna på hela radioföljetongen. Klicka på läs mer!

Det är tidigt 70-tal, i ett modernt skolexperiment ska barn med en trasslig bakgrund fås att rätta in sig i leden, bli till goda medborgare. Det är barn med ”läshuvud”, med förväntad potential som väljs ut, de kanske lämpade.

Platsen är Biehls Privatskole i Köpenhamn, en fin skola driven enligt höga ideal och principer där de flesta eleverna kommer från välbeställda hem. Men några elever skiljer sig från de andra, de är barn som drabbats av hårda livsöden, utsatta barn från barnhem och andra institutioner.

”De kanske lämpade” handlar om några av dessa barn och deras vänskap, om Peter, Katarina och August. Barnen kommer experimentet på spåren och försöker lösa gåtan med skolans plan att med tidens och klockans makt begränsa individerna och skapa total kontroll.

”De kanske lämpade” bygger delvis på författarens – i romanen ”Peters” - egna upplevelser och den utspelar sig på flera nivåer och med olika tidsperspektiv. Den är också en filosofisk avhandling om tiden, ett ämne som Peter Høeg ägnat sig åt i flera av sina verk.  

När romanen kom ut 1993 i Danmark höjdes den till skyarna och fick bland annat det danska Kritikerpriset men skapade också mycket debatt

Samma år som ”De kanske lämpade” utkom i Sverige sändes den som radioföljetong i P1. Nu sänder vi den igen som en del i Sveriges Radio satsning ”Den orättvisa skolan” där en rad program i P1 och P4 granskar skolan ur olika vinklar och med olika angreppssätt under tre veckor med start den 6 november.

Peter Høeg debuterade 1988 med ”Föreställning om det 20:e århundradet” och fick sitt stora genombrott med ”Fröken Smillas känsla för snö” 1992. Hans senaste roman är ”Elefantskötarens barn” som kom ut förra året.

Staffan Göthe är skådespelare, regissör och en av Sveriges mest spelade dramatiker med pjäser som ”En uppstoppad hund” och ”Den perfekta kyssen.”