Företagare lurade lettiska arbetare jobba gratis

En svensk företagare misstänks för att systematiskt ha lurat lettiska arbetare att jobba gratis på byggen och bondgårdar i Sverige. Mannen har rekryterat arbetarna via sitt bemanningsföretag i Riga och sedan hyrt ut dem till svenska småföretagare. Ekot har varit i kontakt med flera av de lettiska arbetarna som uppger att de inte fått något betalt för sitt arbete.

34-årige Kristofs Girgensons lämnade sin gravida sambo i arbetslöshetens Riga och lånade pengar för att arbeta i Sverige. Han hamnade i Nyköping.

– Lönen skulle vara 80-90 kronor per timme, säger han via sin tolk.

Det är tolken Kardo Mirza som översätter från ryska. Kristofs berättar om tisdagen den sjunde juni då han kom med färjan från Riga till frihamnen. Redan nästa dag började arbetet i Nyköping.

Dagen efter så blev det sammanlagt elva och en halv timme som han grävde plinthål för att gjuta stolpar i marken. Det var en början till vad som skulle bli hans vardag i en månad framöver.

Mellan den sjunde juni och den sjätte juli i år jobbade Kristofs över 220 timmar sammanlagt. I trakterna runt Nyköping byggde han staket, kaklade badrum och rev en vägg nere i en källare. Jobben gjorde han hemma hos vanliga svenskar och det kunde bli över 14 timmars jobb om dagen. Timmar som han inte har fått någon lön för, säger han.

Företaget Kristofs arbetade för startades 2005. Företagaren vill inte svara på frågor när Ekot ringer. På hans hemsida står det att företaget erbjuder kostnadseffektiv lettisk personal. Från 59 kronor i timmen kostar det och all personal kan engelska, har bra referenser och är villiga att arbeta.

Enligt den lettiska ambassaden är Kristofs historia bara en i mängden.

Företagaren tar betalt av sina svenska kunder medan letterna arbetat gratis, enligt ambassaden. I ett brev till polisen och Skatteverket skriver de:

"Företaget lovar att stå för personalens lön, skatter och sociala avgifter som betalas i Lettland. Ingen av dessa uppgifter överensstämmer med verkligheten. I verkligheten betalas inte sociala avgifter varken i Sverige eller Lettland. Företaget får betalt av arbetsgivaren, men arbetarna i sin tur får ingen lön av företagaren under flera månader.

Företagaren säger först att han alltid betalar löner, men ändrar sig senare och säger att han inte kunnat betala för att han inte fått några kontouppgifter från Kristofs.

Vi träffar Kristofs ytterligare en gång för att höra efter om han verkligen uppgett ett korrekt kontonummer och gjort allt för att få sina pengar. Han säger att han mejlat åtminstone två gånger, kanske tre. Vi får se de mejl som gått från hans adress till företagets adress.