IT / TEKNIK

Luleå servrar Facebook med tre hallar

Idag presenterar Facebook satsningen på en ny stor anläggning i Luleå. Det är den första anläggningen som byggs utanför USA. 
Anläggningen kommer att vara lika stor som tio fotbollsplaner och dra lika mycket el som 16 000 villor.
I Luleå finns både kyla och energi, något som kan ha avgjort valet av plats. 
Samtidigt berättade näringsminister Annie Lööf (C) att regeringen ger Facebook ett investeringsbidrag på drygt 100 miljoner kronor. 

I en chatt som startar 19.00 kan du ställa din fråga till Thomas Furlong från Facebook. 

Det rör sig om tre stora serverhallar på totalt 90 000 kvadratmeter. Det kommer att gå åt cirka 473 miljoner kilowattimmar per år, som motsvarar årsförbrukningen av el hos 16 000 villor.

Facebook har letat efter en plats att bygga datahallar i norra Europa, och nu blir Luleå platsen när Facebook för första gången bygger serverhaller utanför USA:s gränser. 

Enligt Johan Sterte som är rektor vid Luleå tekniska universitet kan Facebooks serverval bero på klimat, energi och kompetens. 
– Det handlar väldigt mycket om kyla och energi. Vi har billig, säker och grön energi, säger han.

Enligt rektorn handlar det också om kompetens och att serverhallarna kommer att placeras nära Luleå tekniska universitet där det finns stor kunskap inom området. 

I samband med en presskonferens idag sa näringsminister Annie Lööf (C) att regeringen, via EU:s regionala investeringsstöd, ger ett Facebookägt företag ett så kallat investeringsbidrag på drygt hundra miljoner kronor. Bidraget har väckt kritik från olika håll. 
– Visst finns det tillfällen då man samarbetar med företag, inte minst i uppbyggnadsskedet. Men Facebook är inte ett företag i uppbyggnadsskedet, säger Miljöpartiets Gustav Fridolin till Dagens Nyheter.